≫ 

Ovo je životinjska vrsta koja je danas IZUMRLA! Poslednji mužjak uginuo je u ZOO vrtu (FOTO)

Stručnjaci su se nadali da će, proučavajuci Tofija i njegove rođake, pronaći način da spreče izumiranje i da će uzgojem u zatočeništvu da obnove vrstu

  • 9

U Zoološkom vrtu u Atlanti uginuo je jedini preostali primerak retke vrste žaba (Ecnomiohyla rabborum), čime je svet ostao siromašniji za još jednu životinjsku vrstu.

 

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Kako žaba pije vodu?

 

Poslednjih nekoliko decenija izumrlo je više stotina vodozemaca, a ista sudbina, zbog zagađivanja okoline i uništavanja njihovih prirodnih staništa, preti i mnogim drugim vrstama, piše Index, a prenosi portal "Ljubimac".

 

Žabac Tofi živeo je u Panami, odakle je pre nekoliko godina preseljen u botanički vrt koji se nalazi u sklopu Atlanta zoološkog vrta, zajedno sa još nekoliko pripadnika svoje vrste koja je otkrivena tek 2005. godine.

 

O preseljenju je odlučeno kada su biolozi, koji su otkrili tu vrstu žaba, vrlo brzo otkrili i da se zbog smrtonosne bolesti koja je pogodila njihovo stanište, već tada nalazila na ivici izumiranja.

 

Stručnjaci su se nadali da će, proučavajuci Tofija i njegove rođake, pronaći način da spreče izumiranje i da će uzgojem u zatočeništvu da obnove vrstu.

 

Foto: Wikipedia/Brian Gratwicke

Foto: Wikipedia/Brian Gratwicke

 

Nažalost, nakon što je 2009. uginula poslednja ženka, a tri godine kasnije i pretposlednji mužjak, svima je postalo jasno da će Tofijevom smrću (koji je četiri godine živeo sam) svet postati siromašniji za jednu životinjsku vrstu.

 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Mилошке Србија

    30. septembar 2016 | 15:55

    jes sve prasume su pretresli i ustanovili da nema tih zaba,kriju se one

  • Zbr1970

    30. septembar 2016 | 15:54

    Nr mora da znaci da je izumrla samo zato sto covjek misli tako, ptiroda je dosta pametnija od nas

  • I Igi

    30. septembar 2016 | 15:48

    Jedna vrsta i dalje zivi POLITICARI.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA