DVOGLAVA ČUDOVIŠTA PREPADAJU LJUDE: Podsećaju ih na najgori horor, a zbog ajkula sa dve glave ne mogu da spavaju (VIDEO)

Postoje brojne teorije kako je došlo do ove pojave i dok neki naučnici ređaju uzroke, drugi kažu da je toga oduvek bilo, ali da se o tome uopšte nije govorilo

  • 3

Policefalija, dvoglavost ili poremećaj kad na jednom telu postoji više glava, izuzetno je redak događaj u stvarnom svetu. Postoje stručnjaci koji proučavaju ove pojave.

 

OTKRIVENA AJKULA SA DVE GLAVE: O ovoj krvoločnoj životinji svi pričaju (FOTO)

 

Dvoglava ajkula zvuči kao nešto što je moguće videti samo u horor filmu, ali ih naučnici sve češće sreću i to širom sveta. Neki smatraju da je do tih genetskih abnormalnosti došlo zbog preteranog pecanja. Zbunjujući trend počeo je 2008. godine, kada je ribar Kristijan Džonson pronašao embrion dvoglave plave ajkule u Australiji.

 

Ribari su 2013. godine na Floridi uhvatili veliku bika ajkulu, a iznenadili su se kad su videli da ona u svojoj materici nosi dvoglavi fetus. Do sada se rodilo najviše dvoglavih plavih ajkula i to iz razloga što ženka može, u jednom trenutku, da nosi do 50 mladunaca. Skoro su i španski istraživači i naučnici pronašli embrion dvoglavog soma. Ovaj embrion nije bio običan mutant. Ovo je prvi primer da se iz jaja izlegla dvoglava ajkula.

Istraživači su pažljivo otvorili jaje kako bi ispitali sumnjivi embrion, a i nisi sigurni da li bi mladunac preživeo da su ga pustili da izađe iz jajeta prirodnim putem. Nakon što se izlegu iz jajeta, ovakvi somovi ne žive dugo, a to može da objasni i to što do sada nije pronađen mladunac. Šta je izazvalo povećanje broja dvoglavih ajkula je i dalje misterija za nauku. Dok njihov broj raste, sve ređe ih neko ugleda i ulovi i to u dugom vremenskom razmaku i to otežava naučnicima da shvate šta tačno izaziva ovu mitsku mutaciju. 

 

Snimak dvoglave ajkule pogledajte ovde:

 

 

Njihovi embrioni se uzgajaju u laboratoriji sa skoro 800 drugih vrsta, što znači da su male šanse da su izloženi infekcijama koje izazivaju mutacije, hemikalijama i radijaciji. Mutacije koje se dešavaju kod divljih ajkula mogli su da izazovu brojni faktori, kao što su zarazne infekcije ili zagađenost. Pošto se smanjivala populacija ajkula, došlo je i do smanjenja genetskog materijala, a to sa sobom nosi strah od širenja genetskih abnormalnosti.

 

U Karipskom moru je nedavno pronađena dvoglava ajkula, a i ovde su naučnici tu pojavu objasnili prekomernim ribolovom. Sa druge strane, postoje naučnici koje veruju da je histerija u vezi sa pojavom dvoglavnih ajkula nepotrebna i jer se, kako kažu, njihov broj uopšte nije uvećao.

 

- Jedino što se jeste uvećalo je broj objavljenih članaka o njima - tvrde ti naučnici.

 

Pogledajte fotografije OVDE.

 

Pored ajkula postoje i druge životinje sa dve glave, a njih pogledajte na sledećoj strani.

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Kristal

    8. novembar 2016 | 16:28

    To je zbog bacanja svakakvih sranja u okeane. Mislim na bombe i te gluposti...

  • DN

    8. novembar 2016 | 16:57

    Kako su bas dosli do tako malih,novorodjenih zivotinja?naravno ne na slobodi nego u labaratoriji gde su ispitivali vakcine kao i Indiji najvise,a onda ju vidi covek sa 3 glave,ju riba sa usima....Ne vakcinisi te se,na bolesti koje nisu snrtonosne

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA