Incident zbog kog je zamalo počeo Treći svetski rat: Dobro zapamtite 6. oktobar 1986. godine

Istoričari ocenjuju da je ovaj incident, da su stvari pošle po zlu, u najmanju ruku mogao da izazove ogromnu diplomatsku krizu između SAD i SSSR, a u najgorem - Treći svetski rat

  • 2

Britanski istoričar Pol Krikmor je u knjizi "Lokhid blekbrd, više od tajnih misija" detaljno opisao susret američkog "SR-71 blekbrd" špijunskog supersoničnog aviona i ruskog najjačeg presretača tog doba "MiG-31" koji se dogodio 6. oktobra 1986. godine, a koji je mogao da, u najgorem slučaju, izazove Treći svetski ratpiše danas britanska štampa.

RUSI STRAHUJU: Sukobi u Siriji će prerasti u Treći svetski rat!

Incident je Krikmoru opisao američki pilot Ed Jilding.

Istoričari ocenjuju da je ovaj incident, da su stvari pošle po zlu, u najmanju ruku mogao da izazove ogromnu diplomatsku krizu između SAD i SSSR, a u najgorem - Treći svetski rat, prenosi index.hr pisanje britanskog "Dejli mejla".

Pilot je kazao istoričaru da je "u daljini, možda na nekih 160 kilometara, video dugačak i blještav kondenzacioni trag" kako ide prema američkim avionima.

- Znao sam da je to ruski lovac, verovatno MiG-31, tad najnoviji sovjetski presretač. Podigao sam periskop i shvatio da i mi ostavljamo dugačak kondenzacioni trag iza nas. Znao sam da ruski pilot vidi lako naš trag baš kao i mi njegov - rekao je pilot.

On je pretpostavio sam da je sovjetski pilot poput njega "zaljubljenik u vazduhoplovstvo i da se veoma trudi da bude najbolji".

- Pretpostavio sam da ima naređenje da ispali rakete ako zakasnim s okretom i kliznem u sovjetske teritorijalne vode - kazao je pilot.

Navodi se da "tada SR-71 nije imao nikakvu odbranu od raketa, ali su se pouzdali u nisku verovatnoću da će raketa da ih pogodi".

- Odlučio sam da ne odustajem i letim po planu. Tada se učinilo da mu brzina pada na nekih 20 kilometara visine. Vidio sam da mu nos aviona pada ispod horizonta i da klizi prema dole. Mi smo ostali na ruti i zabeležili fotografije zbog kojih smo došli na mesto događaja - naveo je ovaj pilot.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA