Najpoznatiji američki spomenik krije TAJNU SOBU - ulaz je zabranjen! (FOTO) (VIDEO)

Zamisao je bila da se u toj sobi nalaze svi najvažniji dokumenti američke istorije, no Broglum je umro pre nego što je uspeo da je završi

  • 2
Foto: Wikimedia/Sfmontyo Foto: Wikimedia/Sfmontyo

Verovatno jedna od najpoznatijih američkih znamenitosti, planina Rašmor na kojoj se nalaze skulpture četvorice američkih predsednika, skriva tajnu sobu u koju se ne sme ući.

DA LI BI SVET BIO DRUGAČIJI da se nije desilo ovih 10 ubistava? (VIDEO)

Umetnik Gutzon Broglum ceo projekat je započeo dvadesetih godina prošlog veka i zamislio je planinu kao prikaz nekoliko važnih trenutaka američke istorije, no njegov plan je ipak bio malo preambiciozan, pa mu je dozvoljeno da radi samo na izradama glava četvorice predsednika (Džordža Vašingtona, Tomasa Džefersona, Teodora Ruzvelta i Abrahama Linkolna).

Foto: Wikimedia/Rise Studio Foto: Wikimedia/Rise Studio

Ipak, dopušteno mu je i da radi na tajnoj prostoriji unutar planine pomoću koja bi se osiguralo da buduće generacije znaju priču o američkoj istoriji, piše Mirror. Uslov je bio da najprije završi predsednički projekat, pa da onda počne da radi na sobi.

Foto: Wikimedia/National Park Service Foto: Wikimedia/National Park Service

Zamisao je bila da se u toj sobi nalaze svi najvažniji dokumenti američke istorije, no Broglum je umro pre nego što je uspeo da je završi. Devedesetih godina prošlog veka projekat je ipak dovršen te se sada u njoj, u malenoj drvenoj kutijici smeštenoj u trezor od titana, nalaze Deklaracija nezavisnosti, Povelja o ljudskim pravima i Ustav.

Foto: Wikimedia/Rise Studio Foto: Wikimedia/Rise Studio

Turistima ulaz u tu prostoriju nije dozvoljen.

Foto: Wikimedia/Michael Fleischer Foto: Wikimedia/Michael Fleischer

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Sale

    12. februar 2017 | 02:02

    A jel pise negde u tim njihovim deklaracijama da nije bas najpostenije unistavati druge drzave, ubijati, ne samo civile, nego bilo koga i bilo gde na ovoj "nasoj zemaljskoj kugli". Ti nesrecnici se kunu u jednakost, ali realnost koju primenjuju sirom sveta uverava me da se ta jednakost odnosi samo na teritorije njihove zemlje. Voleo bih nekako da se tim obicnim ljudima koji zive u americi, predoci realna situacija i posledice koje prozilaze uz demokratskih nastojanja njihovog vodjstva..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA