Kako se na aramejskom jeziku kojim je govorio Isus Hrist kaže BOG? Odgovor će vas šokirati! (FOTO)

Aramejski jezik je hiljadu i po godina bio opšti jezik svakog carstva na području Bliskog istoka i zapadne Azije, od Novoasirskog preko Persijskog i Parćanskog do Sasanidskog. Krajem I milenijuma pre Hrista u potpunosti je potisnuo hebrejski, tako da je Isus narodu propovedao na aramejskom

  • 16

Aramejski jezik pripada semitskoj porodici jezika u okviru šire afroazijske porodice. Početkom I milenijuma pre Hrista postao je lingva franka (kao danas engleski) Novoasirskog carstva, zatim Novovavilonskog, zatim Prvog persijskog carstva, zatim Partijskog, i konačno Sasanidskog carstva koje se ugasilo u VI posle Hrista.

Hiljadu i po godina bio je jezik administracije i religije na prostoru od Sinajskog poluostrva do Indije te od Kavkaza do Ormuskog tesnaca. Uticaj koji je imao bio je ogroman: čak je i njegov alfabet, koji se razvio iz feničanskog ali oko VIII veka p.n.e. postao poseban, imao neviđeni uticaj na Bliskom istoku budući da su se iz njega razvila hebrejska, sirijska i arapska pisma.

Govorili su ga svi živi, bez obzira na to koji im je jezik bio maternji, a često je upravo taj maternji nestajao a zamenjivao ga je aramejski. Upravo se to desilo i hebrejskom jeziku koji je već sredinom I milenijuma tokom Vavilonskog ropstva počeo da ispada iz upotrebe, da bi do prelaza iz stare u novu eru, dakle, oko vremena rođenja Isusa Hrista, jedini dodir Jevrejina sa svojim hebrejskim jezikom bio liturgijski: van hrama, na ulici, kod kuće, na pijaci, njivi, u bračnom krevetu, govorio se samo aramejski.

Upravo je zbog toga aramejski jezik onaj jezik kojim se služio Isus Hrist u običnim razgovorima sa svojom porodicom, u propovedima svojim sledbenicima, pa čak i razgovoru sa Bogom tokom Raspeća.

Isus Hrist kao pastir sa stadom ovaca i jagnjetom u naručju. Foto: Wikimedia Commons/allposters.com Isus Hrist kao pastir sa stadom ovaca i jagnjetom u naručju. Foto: Wikimedia Commons/allposters.com

Bog. Na aramejskom se kaže "Elah". Ako vam to zvuči kao "Alah", ne grešite, pošto su arapski i aramejski, kao i hebrejski, srodni jezici koji su se razvili iz jednog protosemitskog. "Elah" je dakle "Bog"; "Elahi" je sa druge strane "moj Bože" pošto sufiks "i" znači "moj".

Verovatno je da se raspeti Hrist upravo na aramejskom jeziku obratio Bogu Ocu rečima koja je jevanđelista Marko zapisao kao "Eloi Eloi lama sabahtani" a Matej kao "Eli Eli lama sabahtani" (Bože moj, zašto si me ostavio).

Zapravo, Hrist je tom prilikom citirao Psalm 22 napisan na hebrejskom, ali se na hebrejskom izgovara "azabtani" a ne "sabahtani" pa je moguće da jevanđelisti nisu savršeno vladali hebrejskim i da su ono što je Hrist rekao pomešali sa hebrejskom izrekom.

Sveta porodica sa Svetom Anom i Svetim Jovanom Krstiteljem. El Grekova slika iz 1600. godine. Foto: Wikimedia Commons/cdnprado.net Sveta porodica (Marija, Josif i beba Isus) sa Svetom Anom i Svetim Jovanom Krstiteljem. El Grekova slika iz 1600. godine. Foto: Wikimedia Commons/cdnprado.net

Sa druge strane, nema nikakve sumnje da u samim jevanđeljima - koja su napisala na grčkom jeziku koji je u Rimskom carstvu bio lingva franka filozofije, umetnosti i trgovine (rimski istok je bio na zapadnoj ivici aramejske jezičke teritorije) - može da se nađe gomila aramejskih reči koje Isus koristi a koja jevanđelisti pišu u originalnoj aramejskoj formi pa potom prevode na grčki.

Jedna od njih je "Aba". Na aramejskom, to znači "Otac", ali mnogi dobri poznavaoci ovog jezika tvrde da je "tata" mnogo bliži prevod, što daje notu intimnosti i bliskosti koja nije sadržana u strogom "ocu".

Drugi dolazak Isusa Hrista, grčka ikona iz 1700. godine. Foto: Wikimedia Commons/ikona.orthodoxy.ru Drugi dolazak Isusa Hrista, grčka ikona iz 1700. godine. Foto: Wikimedia Commons/ikona.orthodoxy.ru

Isus takođe svojim sledbenicima daje nadimke na aramejskom jeziku. Petar je grčka reč za "stenu", ali je i to tek grčki prevod njegovog aramejskog nadimka Kefa. Marta je na aramejskom "gospođa", Toma je "blizanac", Magdalena je "kula". "Bar" je na aramejskom "sin" i može se naći u "Barabi" (Grci su ovo ime, koje znači "sin oca", budući da nemaju slovo za glas "b", izgovarali Varava), Barnabi ("sin ohrabrenja") i Bartolomeju (Grci su to opet prebacili u Vartolomej, a mi tako preuzeli od njih; znači "sin Tolomeja").

ŠTA ZNAČE HRIŠĆANSKA IMENA: Petar je stena, za Jovana nas možda lažu, a šta je Tamara nema šanse da pogodite (FOTO)

Isus takođe oko 8o puta u Novom zavetu sebe naziva "Sinom Čovečjim" što se na aramejskom kaže "Barnaša" i znači "sin čovečanstva, ljudsko biće". Zapravo je u pitanju fraza koja se može naći u Starom zavetu a koja se odnosi na kosmički prapostojećeg Mesiju koji donosi sa sobom Carstvo Božije.

Preobraženje Gospodnje, ikona Teofana Grka iz 1408. godine. Foto: Wikimedia Commons/belygorod.ru Preobraženje Gospodnje, ikona Teofana Grka iz 1408. godine. Foto: Wikimedia Commons/belygorod.ru

Sveti Pavle zatvara Prvu poslanicu Korinćanima rečima: "Maran ata", što na aramejskom znači "Gospod dolazi" ili "Gospode, dođi". Stavljena u kontekst, Pavle je koristi u pasusu: "Ako neko ne ljubi Gospoda Isusa Hrista, neka je anatema. Maran ata".

Nakon arabljanskih osvajanja, aramejski je postepeno zamenjen arapskim kao opšti jezik Bliskog istoka, ali i danas postoje ljudi koji govore aramejskim.

U pitanju su sirijski hrišćani i Jevreji: sirijski jezik zapravo je glavni dijalekt aramejskog. On je liturgijski jezik u Asirskoj crkvi Istoka, kao i u mnogim drugim drevnoistočnim crkvama koje nisu pravoslavne (jer ne priznaju svih sedam vaseljenskih sabora) a neke među njima su i u uniji sa Rimom.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Irfan

    6. mart 2017 | 11:16

    Dodao bih samo da arapska rijec za Boga nije "Allah", vec umesto "A" koriste glas izmedju "A" i "E" pa je to jos blize aramejskom vidjenju rijeci Bog "Elah". To jos vise dodaje tvrdnji da je Bog jedan samo veru razlicito ispovedamo, u ime te ljubavi prema Bogu ja volim i cuvam sva njegova stvorenja, i u mom srcu mrznja ne moze postojati, braco hriscani vreme je da branimo veru Isusovu jer je to vera Bozja,i ja kao musliman kanonski to moram postovati i ziveti u tom duhu. Imamo razlike, ali mozeli bilo koja razlika zameniti ono sto nam je zajednicko, Elah, Isus, Mojsije, Jovan krstitelj, David, Solomon, Noj, Gabrijel, Mihael, Marija...

  • П.ф.к..ц.г

    4. mart 2017 | 11:17

    Свака част телеграфу!! Ријетке новине и портал , ђе се православље и хришћанство осјећају као код куће , како и треба да буде! Ипак су ово православне територије , браво и пишите више о православљу , нека омладина нешто и нормално прочита , у мору црњака и зла!!

  • stvarno?

    5. mart 2017 | 00:31

    Bibliju tumache hiljade uchenih glava i svako ima svoju teoriju. Ako je ime elah onda nije alah. Jer josip i jozef nisu ista imena. A islam je nastao u sedmom veku a elaha ili alaha mozemo nazvati i ilahom. Verovatno je tachniji izvorni zapis nego prevodjenje posle 2000 god.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA