≫ 

Lovili su i ubijali lavove, a sada vode borbu za njihove živote: Straža ratnika ovog plemena ima jednu važnu misiju (FOTO)

Ratnici, koji su nekada lovili lavove, sada imaju misiju da ih zaštite

  • 0

Članovi plemena Samburu u centralnoj Keniji već vekovima žive s divljim životinjama, ali njihovi odnosi nisu uvek bili mirni. Budući da im od stoke zavise meso, mlečni proizvodi i prihodi, narod Samburu je morao da štiti svoja stada od lavova brutalnim silama. U ovim afričkim predelima sušni uslovi pogoršavaju odnose između ljudi i divljih životinja i svaki put kad se osećaju snažne klimatske promene, raste i pritisak na plemena i divlje životinje. Kenijski ratnici koji su odgajani da ubijaju lavove, danas su njihovi verni zaštitnici.

NAJIZOLOVANIJE PLEME NA PLANETI: Čim im neko priđe počinje KRVOPROLIĆE (FOTO)

Broj afričkih lavova se smanjio (sada ih je samo 20.000 u divljini), a jedan ratnik je poveo borbu za očuvanje velikih mačaka, prenosi Nacionalna Geografija.

- Svaki put kad izgubim lava, osećam kao da sam izgubio člana porodice - kaže Dženeria Lekilelei.

Pre sedam godina, ratnik Samburu, Dženeria Lekilelei, osnovao je program Warrior Watch (Straža ratnika) kako bi ohrabrio muškarce da se bore za očuvanje lavova. Otada, lokalna populacija lavova je porasla sa 11 na 50 životinja.

Foto: Wikimedia/Moongateclimber Foto: Wikimedia/Moongateclimber

Straža ratnika je deo Evaso Lajns, grupe koja se bori da poboljša budućnost lavova u Keniji. Ratnici, koji su nekada lovili lavove sada imaju misiju da ih zaštite.

Foto: Wikimedia/Marta Panco Foto: Wikimedia/Marta Panco

Kako priznaje, Dženeria je kao mali mislio da će ubijati lavove kad poraste, ali je kasnije sreo istraživača Nacionalne Geografije Šivaniju Balu, koja mu je pokazala koliko je opala populacija lavova, što ga je inspirisalo da započne sa programom Straža ratnika.

Foto: Wikimedia/European Commission DG ECHO Foto: Wikimedia/European Commission DG ECHO

Dužnosti ratnika

Otada, ratnici i ambasadori lavova postaju oni koji su ih donedavno ubijali. Ovim činom ohrabruju ceo svet i menjaju svoje stavove zarad očuvanja životinja. Jedna od njihovih aktivnosti jeste da rano ujutru izlaze da osmotre gde se nalaze lavovi, pre nego što puste stoku.

Foto: Wikimedia/JalilArfaoui Foto: Wikimedia/JalilArfaoui

Potom se vraćaju u pleme i izveštavaju svoje sunarodnike kako bi mogli da izbegavaju ova područja odnosno da budu obazrivi, oprezniji i da čuvaju stoku.

Kako bi locirali lavove, prate tragove hijena, kojima od lavova zavisi hrana, ali takođe gledaju u nebo i traže lešinare, koji mogu da im daju znak gde se lavovi nalaze. Traže primate poput pavijana, majmuna i biljoždera koji prave dosta buke.

Foto: Wikimedia/Doron Foto: Wikimedia/Doron

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA