≫ 

Objavljeni snimci tajnih misija testiranja nuklearnog oružja SAD (VIDEO)

Ovakvi filmovi bi trebali da pomognu naučnicima da saznaju više o nuklearnim eksplozijama

  • 3

Između 1945. i 1962. godine, SAD je sprovela više od 200 nuklearnih testova visoko u atmosferi kako bi se što bolje upoznali sa razornom moći nuklearnog oružja. Zastrašujuće eksplozije su snimljene iz svakog mogućeg ugla i udaljenosti, a više od 10.000 filmova se bezbedno čuva u trezorima koji se nalaze širom Amerike. Sada je prvi put oko 4.200 filmova skenirano, a sa 750 je skinuta oznaka tajnosti od strane američke vlade. Oko 60 ovakvih filmova možete pogledati i na Jutjubu.

DALEKO BILO: Mapa koja pokazuje šta bi nam se desilo da NUKLEARNA BOMBA padne na Srbiju

Neke od njih su u boji, dok su drugi crno-beli, a svi nose imena tajnih misija: Operacija čajnik, Operacija Hardtek, Operacija Plumbob...

Projekat je predvodio fizičar za oružje Greg Sprigs, u ime Lavrens Livmor nacionalne laboratorije, u nadi da će ove filmove uspeti da spase i sačuva sve podatke iz njih.

Činjenica je da ne znamo mnogo o efektima i visinama nuklealnih eksplozija, a sada su one zabranjene na osnovu sveobuhvatnog sporazuma o zabrani.

Ovakvi filmovi bi trebali da pomognu naučnicima da saznaju više o nuklearnim eksplozijama, prenosi theverge.com.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Sprigs je do sada ispitao između 400 i 500 filmova u poslednjih pet godina. Ključ je u digitalizaciji kako bi se sačuvali od za buduća istraživanja.

- Neki od ovih filmova su na ivici raspadanja, da će za neko vreme biti potpuno beskorisni - rekao je on.

Za svaki film ovaj naučnik popunjava formular koji onda ide u odeljenje za energetiku za odobravanje. Potrebno je dosta vremena da se ovi snimci deklasifikuju, a zahvaljućujći ovom fizičaru možemo da uživamo u ovim ekplozivnim snimcima.

Foto: Wikipedia/Fastfission Foto: Wikipedia/Fastfission

Pogledajte snimke:

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA