≫ 

Nuklearna katastrofa koja je bila četiri puta gora od one u Černobilju: Rusi su je decenijama zataškavali

Rusi su u avgustu 1956. testirali nuklearno oružje u Semipalatinsku, u Kazahstanu, a posledice su zahvatile 160 kilometara udaljen industrijski grad Ust-Kamenogorsk

  • 3

Pronađen  je tajni sovjetski izveštaj u kojem je navodno zabeležena nuklearna katastrofa, četiri puta gora od Černobilja, piše Miror.

Pokriven uništeni četvrti reaktor Černobilja betonskim sarkofagom, kupola će sprečavati radijaciju narednih 100 godina!

Tokom 1950-ih detonacija nuklearnog oružja rezultirala je četiri puta jačom radijacijom s puno više žrtava, nego nakon katastrofe u Černobilju. Više od 600 ljudi završilo je u bolnici, a veruje se da je više od 100.000 ljudi pretrpelo neke posledice, koje se osećaju i danas, jer se deca i dalje rađaju s nekim defektima uzrokovanim radijacijskim zračenjem.

Testirali nuklearno oružje

Rusi su u avgustu 1956. testirali nuklearno oružje u Semipalatinsku, u Kazahstanu, a posledice su zahvatile 160 kilometara udaljen industrijski grad Ust-Kamenogorsk. Semipalatinsk, danas poznatiji kao Semi, bila je primarna lokacija za sovjetsko testiranje nuklearnog oružja.

U izveštaju piše da je naučna ekspedicija, neposredno nakon eksplozije, poslata u Moskvu. Testiranje je prouzrokovalo radioaktivno zagađenje i zarazu preko kazahstanskih stepa, velikog područja otvorenih travnjaka na severu zemlje. Naučnici su tada pratili posledice zračenja, a sovjetski eksperimenti su se nastavili i dalje. Rusi nisu ništa rekli ljudima koji su pogođeni katastrofom niti spoljašnjem svetu, a izveštaj o posledicama testiranja ostalo je tajno do danas.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U septembru 1956, mesec dana nakon eksplozije, nakon što se oblak povukao, naučnici su obavestili da je stanje u Ust-Kamenogorsku i dalje preopasno za život. Naime iz Međunarodne komisije za radiološku zaštitu izmerili su da je ozračenost grada 100 puta veća od normalnog stanja. Sledećih mjeseci, testiranja su se premestila u brojna sela širom Kazahstana.

Novinari zapadnog sveta od raspada Sovjetskog saveza izveštavali su o očitim zdravstvenim posledicama po stanovništvo.

Katastrofu zataškavali godinama

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Novopronađeni izveštaj, klasifikovan kao državna tajna, po prvi puta pokazuje kako su sovjetski naučnici bili svesni katastrofe te da su je uspešno zataškavali svih ovih godina.

-Ovo je godinama, decenijama bila tajna - rekao je Kazbek Apsalikov, direktor instituta, koji je pronašao izveštaj te ga poslao časopisu "New Scientist".

U izveštaju piše da su mnogi kazahstanski gradovi pogođeni ovom katastrofom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA