Foke se povukle pred Alfama u Jugoslaviji: Amerikanci svoju specijalnu jedinicu proglasili najboljom na svetu, Rusi pobesneli (FOTO) (VIDEO)

Autori, međutim, nisu naveli na osnovu kojih kriterijuma je rejting lista napravljena, a u svom članku čak i priznaju da je „veoma teško utvrditi koja je jedinica najbolja“

  • 8

Američki portal „Biznis insajder“ sastavio je rang-listu najopasnijih i najobučenijih specijalnih jedinica na svetu, na kojoj su se američke „Foke“ našle na prvom mestu, a ruske „Alfe“ tek na šestom. U Moskvi smatraju da su američki analitičari potcenili ruske specijalce i da lista ne odražava objektivnu efikasnost Rusije i drugih zemalja, preneo je Sputnjik.

 

OTPORNI NA SEKIRU, GLAVOM RAZBIJAJU KAMENJE: Ovo su specijalci Kim Džong Una, sledićete se kad vidite šta sve mogu (VIDEO)

 

Osim američkih „Foka“, koje su na čelu liste, u trojku najboljih ušle su i dve britanske jedinice — Specijalna brodska služba i Specijalna avio-desanta služba (SAS). Ispred Rusije su i izraelski „Sajeret matkal“ i Grupa za intervencije Nacionalne žandarmerije Francuske (GIGN).

 

Autori, međutim, nisu naveli na osnovu kojih kriterijuma je rejting lista napravljena, a u svom članku čak i priznaju da je „veoma teško utvrditi koja je jedinica najbolja“. Ako je to zaista tako, onda se nameće pitanje zašto je lista pravljena, pita se ruski sajt.

 

Osim toga, autori su napravili još jednu grubu grešku — upoređivali su specijalne jedinice koje izvršavaju apsolutno različite zadatke.

 

 

- Objektivnost u ovom slučaju je ravna nuli. Nejasno je koji su bili kriterijumi i po kojim parametrima su se vodili kada su pravili tu rejting listu. Podsetiću da su pre nekoliko godina ruske jedinice bile u Americi na Međunarodnom takmičenju grupa za specijalne namene i tamo su pobedile. Potpuno smo dominirali, ubedljivo smo pobedili. Na drugom mestu su bili Brazilci - kaže za Sputnjik Igor Ševčuk, veteran grupe „Alfa“.

 

Bivši specijalac navodi da su tada Amerikanci činili sve da Rusima „pomrse račune“ i da im ne dozvole da stignu do pobede.

 

- Mi smo, naravno, zauzeli prvo mesto, ali je psihološki bilo veoma teško, zato što su Amerikanci činili sve da nas "sapletu", pri čemu su to činili grubo i neprimereno. Na primer, kada su naši momci završili pucanje i zamoli da im pokažu mete, oni su govorili kako su ih spalili. To je smešno, detinjarija. Potpuno je jasno kakav je tamo nivo obuke. I ako se sastavlja rejting jedinica po efikasnosti koordinacije i borbenoj sposobnosti, onda ne mislim da bi raspored na listi trebalo da bude takav kakav su napravili autori Biznis insajdera - istakao je Ševčuk.

 

Veteran „Alfi“ kaže da su Amerikanci skloni hvalisanju, ali da je mit o njima kao „najboljima i najjačima“ razbijen u Jugoslaviji.

 

Mornaričke Foke, elitna formacija Marinskog korpusa američke vojske. Foto: Wikimedia Commons/United States Navy SEALs

Mornaričke Foke, elitna formacija Marinskog korpusa američke vojske. Foto: Wikimedia Commons/United States Navy SEALs

 

- Mi znamo kako oni sebe predstavljaju u filmovima — oni su najjači, nepobedivi i najsnalažljiviji u svim situacijama. To, u stvari, nije tako. Ispričaću vam slučaj — Amerikanci su odlučili da organizuju turnir, borbu "prsa u prsa" među mirovnjacima u Jugoslaviji. Ali, kada su saznali da će učestvovati pripadnici ruskih desantnih jedinica, Amerikanci su se povukli iz takmičenja. Njima je veoma prijatno da budu prvi među ragama, ali kada treba da se takmiče sa rasnim konjima, kakve su, metaforički rečeno, naše jedinice, onda se Amerikanci veoma brzo predaju - kaže Ševčuk.

 

On ističe da ruske elitne jedinice specijalne namene prolaze vrhunsku obuku i odličnu školu, a imaju i dugu tradiciju.

 

- Imamo vojno-pomorske specijalne jedinice koje su veoma dobro obučene. O tome se posebno ne govori, jer oni obavljaju veoma složene i teške zadatke, deluju u tajnosti i zbog toga se ne reklamiraju. Ali, ti momci prolaze kroz veoma tešku obuku. Slobodno se može reći da su naši momci najbolji na svetu. Još od sovjetskih vremena, obuka našeg Specnaza je bila najbolja. Ako bi se izvršavao neki zadatak koji se smatrao nemogućim, stručnjaci širom sveta da su znali da njega izvršavaju sovjetske specijalne jedinice - zaključio je Ševčuk.

 

Printskrin: Youtube/Systema Spetsnaz

Printskrin: Youtube/Systema Spetsnaz

 

Inače, „Biznis insajder“ u svom tekstu navodi da je rusku antiterorističku jedinicu „Alfe“ osnovao KGB još 1974. godine, a da sada funkcioniše u sastavu Federalne službe bezbednosti. O američkim „Fokama“ piše da ta jedinica za sobom ima godine intenzivnih treninga, a da su mnogi savremeni odredi specijalnih jedinica organizovani na primeru upravo ovog odreda.

 

O drugoplasiranoj britanskoj Specijalnoj brodskoj službi se navodi da njeni pripadnici, pri selekciji, prolaze iscrpljujuće treninge u džunglama Belizea, uče preživljavanje u borbenim uslovima, a kandidati takođe prolaze strogo saslušavanje.

 

„Biznis insajder“ je na treće mesto stavio Specijalnu avio-desantu službu (SAS) Velike Britanije, koja ima moto: „Ko rizikuje, dobija“. Ova jedinica je, kako navode američki autori, odigrala ključnu ulogu u iračkom ratu. Na četvrtom mestu je izraelski „Sajeret matkal“, koji se bavi prikupljanjem obaveštajnih podataka u dubokoj pozadini neprijatelja.

 

Mornaričke Foke, elitna formacija Marinskog korpusa američke vojske. Foto: Wikimedia Commons/fototelegraf.ru

Mornaričke Foke, elitna formacija Marinskog korpusa američke vojske. Foto: Wikimedia Commons/fototelegraf.ru

 

Na petom mestu američke liste najboljih specijalaca u svetu je Grupa za intervencije Nacionalne žandarmerije Francuske (GIGN), koja se pre svega bavi oslobađanjem talaca. Posle šestoplasiranih ruskih „Alfi“, Amerikanci su na sedmo mesto postavili Odred za specijalne operacije vojne mornarice Španije. To je, kako se navodi, jedan od najjačih odreda specijalaca u Evropi, pri čemu zelenu beretku u ovoj jedinici ne može da dobije bilo ko. Često se dešava da na testiranju niko od kandidata ne bude primljen.

 

Na osmom mestu se našla grupa specijalne namene Pakistana „Crne rode“, koje su tako dobile ima po specijalnim kapama. U oktobru 2009. godine ovaj odred je u jurišu zauzeo zgradu u kojoj su talibani držali 40 talaca.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Ragnar

    24. april 2017 | 15:30

    99' na Kosovu je nas JSO, u toku noci uhvatio 7 pripadnika zelenih beretki, vezao ih i umotao u Srpsku zastavu i poslao nazad u bazu, toliko o americkim specijalcima

  • Damir

    24. april 2017 | 15:28

    Svaka jedinica IMA svoje posebne zadatke tako da ocenjivanje nemoze da se uradi znam sigurno da rusi I britanci imaju najace jedinice zato Sto imaju najtezu obuku

  • Miki

    24. april 2017 | 19:06

    Ma kao da su amerikanci najbolji, američka propaganda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA