NAJLEPŠA ŽENA PILOT U ISTORIJI: Bila bi top model da nije herojski ratovala protiv nacista (FOTO)

Elizabeta Gardner iz Rokforda u Ilinoisu je bila prelepa žena, i lako je mogla u drugačijim okolnostima i vremenu da bude top model. Ipak, imala je preča i pametnija posla. Ovde je uslikana na vojnom aerodromu Harlingen u Teksasu 1943. godine, pre nego što će ispilotirati ovaj avion na drugu lokaciju u SAD

  • 2
Elizabeta L. Remba Gardner iz Rokforda, Ilinois. Slika je nastala 1943. godine na vojnom aerodromu u Teksasu pre nego što će ovaj avion prebaciti drugde. Foto: Wikimedia Commons/Department of Defense/Department of the Air Force Elizabeta L. Remba Gardner iz Rokforda, Ilinois. Slika je nastala 1943. godine na vojnom aerodromu u Teksasu pre nego što će ovaj avion prebaciti drugde. Foto: Wikimedia Commons/Department of Defense/Department of the Air Force

Još je Platon u svojoj "Državi" napisanoj oko 380. godine pre nove ere izveo nešto bez presedana: dao je ustvrditi da su žene jednake muškarcima i da sve što mogu da rade muškarci mogu i one. Nama se to danas čini kao potpuno normalna stvar, ali tada to nije bio slučaj. I ne samo tada. Ta ideja se nije primila i moraće da prođu skoro dve i po hiljade godina da bi žene počele da se tretiraju kao potpuno jednake osobama muškog pola.

Uprkos tome što se tokom kasnog srednjeg veka i ranog novog doba pojavilo više vladarki koje su po sopstvenom pravu carevale i kraljevale svojim državama (pomenimo tek neke: kraljica Izabela I od Kastilje, kraljica Elizabeta I od Engleske, carica Katarina Velika od Rusije, carica Marija Terezija od Austrije), tek su u XX veku žene dobile pravo glasa i mogućnost da istinski slobodno budu birane na rukovodilačke funkcije te konačno da rade sve što rade i muškarci. Nažalost, i dalje mnoge nisu plaćene jednako.

Smatra se da je do najveće promene opšte svesti došlo tokom Prvog svetskog rata kada su se žene masovno iz domova preselile u fabrike i bolnice dok su muškarci bili na frontu. Drugi svetski rat je to dodatno utvrdio u kolektivnoj svesti, utoliko više što su žene sada rame uz rame sa muškarcima tukli po nacistima od Rusije preko Jugoslavije do Italije i Francuske.

Na slici koju vidite nalazi se Elizabeta L. Remba Gardner iz Rokforda, povelikog grada na severu američke savezne države Ilinois. Elizabeta je bila prelepa žena, i lako je mogla u drugačijim okolnostima i drugom vremenu da bude top model.

Ipak, imala je preča i pametnija posla. Ovde je uslikana na vojnom aerodromu Harlingen u Teksasu 1943. godine, pre nego što će ispilotirati ovaj avion na drugu lokaciju u Sjedinjenim Državama. Bio je to deo projekta američke vojske da se za takve poslove u samoj zemlji angažuju žene kako bi se muški piloti oslobili za front. Elizabeta je bila pionir. Danas su žene ravnopravni piloti sa muškarcima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • @ KiKi

    20. maj 2017 | 14:19

    Amerika Amerika zemlja velika Zemlja koja kad nekog brani ona i odbrani Ona brani a ne laže!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA