≫ 

Princeza se odrekla titule i carskog života zbog holivudske ljubavi: Neće više da živi u luksuzu jer se udaje za "princa plaže" (FOTO)

Japanski zakon predviđa da princeza mora da napusti carsku porodicu ako želi da se uda za običnog čoveka

  • 2
Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Pripadnica japanske carske porodice, princeza Mako (25), spremna je da se odrekne svoje titule kako bi se udala za običnog građanina, piše BBC.

JEDINI JAPANCI BEZ PREZIMENA: Potomci su boginje sunca i najstarija dinastija na svetu (FOTO)

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Najstarija unuka cara Akihita veriće se za mladog pravnika Keija Komuroa (25), a par se upoznao 2012. godine u restoranu dok su studirali zajedno na Internacionalnom hrišćanskom univerzitetu u Tokiju.

Keij se do sada pojavio u javnosti samo jednom u reklami tokom turističke kampanje, kao "Princ mora". Mnogi su ga povezivali sa promocijama plaža u svetskim medijima, iako je mladić zapravo pravnik.

Japanski zakon predviđa da princeza mora da napusti carsku porodicu ako želi da se uda za običnog čoveka.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ovo pitanje je ponovo pokrenulo priču o nasleđivanju prestola, s obzirom da bi i car uskoro mogao da abdicira.

Kako prenosi AP njihova veridba će biti javno objavljena, a potom će se odrediti i datum venčanja.  Veridba će se ozvaničiti na ceremoniji svečane razmene poklona.

Ovo nije prvi slučaj ove vrste u carskoj porodici, jer se i princezina tetka Saiako udala za običnog čoveka 2005. godine.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Njeno venčanje za urbanistu gradske vlasti u Tokiju opisan kao je kao događaj bez posebnog značaja.

Saiako je morala da se prilagodi običnom životu. Preselila se u jednosoban stan, morala je da nauči da vozi, da ide u prodavnicu, da kupuje nameštaj...

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Princeza Saiako je jedina ćerka japanskog cara Akihita. On je danas jedini car na svetu, 125. je u nizu koji je nasledio tu titulu u Japanu, i to nakon prvog cara Jimua, čiji je direktni naslednik, otkako je ovaj na presto došao još 660. godine pre nove ere. 

Car Akihito (83) je nagovestio još u avgustu prošle godine da želi da se povuče, istakavši da ga starost ometa u obavljaju carskih dužnosti.

Japanski zakon trenutno ne dozvoljava caru da abdicira, ali se radi na tome da mu se to omogući.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Carska porodica trenutno ima 19 članova, od kojih je 14 žena. Međutim, problem je što zbog zakona, cara može da nasledi samo muški naslednik, pa je to pitanje predmet rasprave već dugi niz godina, piše BBC.

Zbog toga postoje samo četiri potencijalna naslednika: sinovi princ Naruhito i princ Fumihito, princ Hisahito (Fumihitov sin) i carev mlađi brat princ Masahito.

Japanski car Akihito, sin cara Hirohita, i carica Mićiko u zimskom odmaralištu. Foto: Profimedia/Newscom Japanski car Akihito, sin cara Hirohita, i carica Mićiko u zimskom odmaralištu. Foto: Profimedia/Newscom

Što se princeza tiče, osim Mako, u porodici je još šest neudatih princeza, a kako se čini da ni među njima ne vlada neko posebno oduševljenje da provedu život u okovima titule.

Ukoliko bi prodica nastavila da se osipa udajom ili ženidbom sa običnim građanstvom, moglo bi se dogoditi da carska porodica uskoro više nema dovoljno članova za sve svoje javne dužnosti.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA