≫ 

Neobično prijateljstvo: Devojčica hranila ptice, a one joj sada ovako uzvraćaju (FOTO)

Prijateljstvo Gebi sa vranama započelo je kada je imala četiri godine, pa joj je hrana redovno ispadala iz ruku. Primetila je kako vrane odmah dolete da pokupe komadić koji bi završio na podu

  • 7

Osmogodišnja devojčica iz Sijetla sklopila je neobično prijateljstvo sa gradskim pticama. Naime, nakon što je godinama hranila vrane iz svog komšiluka, ptice su počele da joj izvraćaju donošenjem poklona.

Najlepše sanduče u Srbiji: U njega poštar sme da stavi pismo tek pošto prvo pogleda unutra! (FOTO)

Gebi Men novinarima Bi-Bi-Sija pokazala je kutiju sa svojim neprocenjivim blagom – komadićima šarenog stakla, digmićima, šrafovima, spajalicama, perlicama, lego kokcicama, slomljenim sijalicama i drugim drangulijama koje su joj njene ljubimice donele na dar tokom godina njihovog druženja. Za Gebi, ovi mali znakovi pažnje vredniji su od zlata, i ne dozvoljava nikome da ih dira.

- Oni mi pokazuju koliko me one vole - kaže devojčica.

Prijateljstvo Gebi sa vranama započelo je kada je imala četiri godine, pa joj je hrana redovno ispadala iz ruku. Primetila je kako vrane odmah dolete da pokupe komadić koji bi završio na podu.

Uskoro, počela je da deli sa njima svoju užinu na putu do vrtića, a u tome joj se pridružio i brat. Vrane su brzo naučile da je čekaju spremne za svoj uobičajeni obrok.

Gebinoj majci nije smetalo što bi vrane pojele najveći deo njene užine, čak šta više bilo joj  je drago mi što vole životinje i što nesebično dele sa njima.

Foto: Tanjug/Dusan Anicic Foto: Tanjug/Dusan Anicic

Uskoro je Gebi sa majkom postavila hranilice i kupalište za ptice u svom dvorištu, a vrane su brzo postale redovni posetioci ove s ljubavlju pripremljene trpeze. A onda su počeli da se pojavljuju i prvi pokloni. Vrane bi ispraznile posudu sa hranom, a onda ostavile neku svetlucavu sitnicu – minđušu, kamenčić, šarku.

- Ako želite da se sprijateljite sa vranom, budite uporni u njihovom nagrađivanju. Najbolje je da im ponudite kikiriki, koji pruža puno energije, a i stvara glasan zvuk kada ga bacite na tle pa će vrane brzo naučiti da ga prepoznaju -  savetuje Džon Marzluf, stručnjak za ptice sa Vašingtonskog univerziteta.

Naučnici su proučavali odnos vrana i ljudi i uočili da dolazi do dvosmerne komunikacije među njima. Hranitelji i ptice nauče da međusobno čitaju signale, i vremenom se izgradi obostrano poverenje. Ponekad, vrane kao dokaz naklonosti ostavljaju poklon.

Posebno iznenađenje doživele su kada je Gebina mama izgubila poklopac objektiva u obližnjoj ulici. Čekao ju je u kupalištu za ptice u njihovom dvorištu. Mama je sigurna da je vrana znala kome treba da vrati poklopac.

- Vrane nas stalno posmatraju. Sigurno su videle da sam ga ja ispustila -  zaključila je Gebina mama.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/detinjarije.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • MS

    24. maj 2017 | 09:17

    Kod mene u kraju vrane napadaju ljude i zivotinje, ne moze se od njih proci.

  • Milena

    24. maj 2017 | 10:02

    Gebi, plemenita si djevojcica. U Beogradu vrane napadaju muskarce, zene, djevojke, momke majke s djecom. Vrane napadaju ljude prilikom odlaska u kupovinu, prilikom odlaska na grob najmilijima, prilikom izlazenja iz automobila na parkingu, u toku setnje s porodicom ili s prijateljima.

  • M5

    24. maj 2017 | 07:44

    A mene juce napale vrane.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA