Tajni snimak atentata na Džona Kenedija: Li Harvi Osvald bio je samo deo veće zavere, zašto su CIA i FBI zadržali ključne dokumente? (VIDEO)

Trebalo je da prođe više od decenije nakon ubistva u Dalasu da američka i svetska javnost napokon vidi tu ključnu sličicu

  • 4

Jako puno ljudi čulo je za Zapruderov film, jedini snimak atentata na američkog predsednika Džona Kenedija. Tačno 486 sličica filma nastalo je sunčanog dana 1963. godine u Dalasu. Iza kamere je stajao krojač Ejbraham Zapruder i tih 26 sekundi filma zabeležilo je jedan od najopasnijih zločina.

 

KENEDIJA JE UBIO NEKO IZNUTRA: Priznanje bivšeg vladinog agenta koje bi moglo promeniti istoriju (FOTO) (VIDEO)

 

Međutim, malo je poznato da je Zapruder lično tražio da se ne objavi jedna sličica iz čitavog filma. Sličica broj 313 davala mu je noćne more zato što se na jasno vidi trenutak kada metak izbacuje Kenedijevu moždanu masu.

 

Trebalo je da prođe više od decenije nakon ubistva u Dalasu da američka i svetska javnost napokon vidi tu ključnu sličicu.

 

Kako piše Smithsonian, Zapruder je prodao magazinu Lajf autorska prava na film za 150.000 dolara, ali je jasno rekao da on ne želi da objavi ključnu sličicu. Ne želi da pusti to zlo u američku kolektivnu svest, a i Lajf je kasnije delio njegovo mišljenje, prenosi express.hr.

 

Naravno, neko je objavio čitav film, zajedno sa sličicom 313. Taj neko bio je Džeraldo Rivera, slavni televizijski voditelj. Kad je on 1975. godine prvi put prikazao čitav film, američka javnost videla je nešto o čemu su tek čitali i tako su se rodile prve teorije zavere. Kad je iduće, 1976. godine, posebna komisija krenula sa novom istragom zbog Kenedijeva ubistva, odlučili su biti strožiji. Po završetku istrage, tri godine kasnije, zaključili su da su CIA i FBI zadržali neke ključne dokumente i nisu ih isporučili ranijim istragama.

 

 

Daleko najkontroverzniji zaključak došao je na osnovu snimka sa policijskog radija koji je navodno zabeležio i četvrti pucanj sa brežuljka ispred Kenedijeve povorke. To bi značilo da je bio i drugi ubica i da je Li Harvi Osvald bio samo deo veće zavere. Godinama kasnije, nakon nekoliko stručnih pregleda, američka akademija nauka došla je do zaključka da snimak nije adekvatan dokaz. Tako je istraga došla na početak, prenosi express.hr.

 

Teorije zavere su se pojavljivale kao pečurke posle kiše, a jako puno se pričalo o enigmatskom čoveku sa kišobranom. Svi su se pitali šta je radio jedan ozbiljno odeven čovek, sam, samo sa kišobranom. Luj Stiven Vit, kako se zvao taj čovek, sam je došao da bi ispričao svoje motive. Rekao je da je došao sa kišobranom zato što se protivio političkom delovanju Kenedijevog oca, Džozefa Kenedija, bivšeg ambasadora u Ujedinjenom Kraljevstvu koji je tridesetih godina prošlog veka je podržavao popustljivu politiku prema Adolfu Hitleru.

 

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Trojan

    11. jun 2017 | 18:23

    Metak koji mu je pogodio glavu dosao je od njegovog telohranitelja od auta iza njega, metak je opalio slucano kad se povorka ubrzala posle prvog pucnja. Ima emisija o tome i to je dokazano samo sto bi bila bruka za obezbedjenje zato se cuti o tome

  • OLIAHIM

    12. jun 2017 | 06:26

    U CEMU JE RAZLIKA, HOCEVLI KENEDI USTATI.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA