Misterija slova X usred pustinje: Tajna o ratu koju su Amerikanci dugo skrivali, a razotkrio ju je Bil Klinton (MAPA)

Američki medij navodi da je znak dugo ostao misterija s namerom

  • 0

Ogromni znakovi X, razbacani širom pustinje u Arizoni, godinama su bili misterija. Do nedavno malo njih je uopšte govorilo o njima.

Misterija otkrivena: Satelitski snimci otkrili značenje drevnih pustinjskih crteža (FOTO) (VIDEO)

Naime, portal "Arizona republik" piše da je funkcija znakova zapravo deo tajnog vladinog projekta. Američki medij navodi da je znak dugo ostao misterija s namerom, jer je tokom 60-ih godina bio deo poverljivog vladinog projekta pod nazivom KORONA.

SAD su postavile KORONU tokom Hladnog rata, kako bi preko satelitskih snimaka pokušali da špijuniraju Sovjetski Savez i Kinu. Satelitske kamere su u to vreme lošeg kvaliteta, pa su iksovi, raspoređeni u šemu mreže, bili korišćeni za podešavanje kamera.

Prema CIA, "KORONA je napravljena od strane male grupe u agenciji, vazduhoplovnih snaga i privatnih stručnjaka iz oblasti industrije, koja je imala zadatak da pronađe način pokrivanja široke slike SSSR-a za identifikaciju lokacija za lansiranje raketa i proizvodnih objekata".

- Tokom svog operativnog života, KORONA je prikupila pre 800.000 slika na zahtev nacionalne bezbednosti tadašnjeg vremena. U proseku, pojedinačne slike pokrivale su geografsko područje na površini Zemlje na oko 10 x 120 milja.

Iako danas nisu svi znakovi tamo, iksovi su bili široki oko 18 metara i odvojeni su jedni od drugih na 1,6 kilometara. Implementacija X mreže značajno je poboljšavala kvalitet fotografije.

Bil Klinton, tadašnji predsednik SAD, 1995. godine obavestio je javnost o KORONI i njegovim sestrinskim programima ARGON i LANJARD.

(L.C.)

Daljinac baner

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA