BEZ MILOSTI: Amerika branila "ružnim ljudima" da se pojavljuju u javnosti!

Sve do 1970. godine neke zemlje SAD-a imale su brutalne zakone kojima su zabranjivale ljudima sa "ružnim ili odvratnim" invaliditetom da se pojavljuju u javnosti. Ideja ovih zakona nije bila nehumanost, već očuvanje kvaliteta života zajednice

  • 0

 

Tokom kasnih 1860-ih pa sve do 1970. godine, neke države SAD imale su brutalne zakone koji su zabranjivali ljudima sa "ružnim ili odvratnim" invaliditetom da se pojavljuju u javnosti!

 

Ovi zakoni su najčešće nazivani "ružni zakoni", ali su ih neki gradovi nazivali i "propisi za ružne prosjake".

 

Naime, ideja ovih zakona nije bila nehumanost, već očuvanje kvaliteta života zajednice. San Francisko bio jejedan od prvih gradova koji su uveli ovaj zakon 1867. godine, a naročito su bili popularni u zapadnoameričkim gradovima.

 

Cela Pensilvanija je 1890. godine usvojila "ružne zakone". Zatim su usledili Čikago, Kolumbija, Ohajo i Omaha.

 

Nažalost, ovi zakoni nisu iskorenjeni u mnogim gradovima sve do 1970-ih. Omaha i Kolumbija su bili prvi koji su ih odbacili, dok je poslednji bio Čikago 1974. godine.

 

Svaki grad koji je odugovlačio sa ukidanjem ovih zakona morao je to da uradi definitivno 1990. godine kada je Kongres usvojio Akt o američkim invalidima.

 

(M. B. / Foto: Ilustracija)

 

 

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA