ŽIRAFA OPLAKUJE DETE: I životinje tuguju zbog smrti bližnjih!

Majka žirafa ispitivala je telo svog mrtvog mladunčeta i odbijala da se pomeri od njega, a to je već treći zabeleženi slučaj ove vrste, pa neki zaključuju da i životinje oplakuju svoje preminule

  • 0

Zoolozi su prisustvovali neobičnom događaju kada je majka žirafa ispitivala telo svog mrtvog mladunčeta i odbijala da se pomeri od njega. To je već treći zabeleženi slučaj ove vrste, pa se nameće pitanje da li životinje oplakuju svoje preminule.

Profesor Berkovič je u Nacionalnom parku u Zambiji bio svedok ovog neobičnog "rituala" majke žirafe, koja je raširila noge i pognula glavu ka svom tek rođenom, ali mrtvom mladunčetu. Nekoliko minuta ga je lizala, a potom ustala. Taj "ritual" je ponovila nekoliko puta i provela više od dva sata ispitujući telo svog mrtvog potomka.

Ovakvo ponašanje je začuđujuće iz više razloga: ženke žirafe veoma retko provode vreme same, no ipak je ova ženka sate provela sama sa svojim mrtvim mladunčetom, a osim toga žirafe veoma retko šire noge da bi se savile, osim kada piju vodu ili jedu.

Za slonove i šimpanze, koji žive u velikim grupama, zna se da istražuju tela mrtvih, pogotovo ako su u pitanju bliski rođaci, što navodi na to da životinje imaju predstavu o smrti.

Slonovi postaju uzrujani kada umre pripadnik krda, ispituju telo i često ga čuvaju. Šimpanze nose svoje mrtve mladunce i brinu o njima još neko vreme.

Međutim, profesor Berkovič je oprezan jer bez obzira na to što se broj vrsta životinja koje žale za svojim preminulima povećava, jedino prikupljanjem dokaza među brojnim vrstama može utvrditi da li sve životinje imaju tu osobinu. Naravno, tako će biti utvrđeno i u kom se periodu evolucije ova osobina pojavila.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA