NEKAD I SAD: Ulice porušenog San Franciska 1906. stopljene sa današnjim (FOTO)

Inspirisan katastrofalnim zemljotresom koji je pre više od sto godina sravnio sa zemljom njegov grad, Šon Klover je odlučio da prikaže u jednoj fotografiji kako grad može da vaskrsne

  • 0

Tačno u 5:12 ujutru, tog kobnog 18. aprila, stanovništvo San Franciska probudio je blagi potres tla. Narednih 25 sekundi sve je mirovalo. Taman kada su ljudi počeli da vraćaju svoje glave na jastuke zemlja je snažno udarila: usledile su 42 sekunde brutalnog, snažnog potresa koji je sa zemljom sravnio ovaj grad na zapadnoj obali Amerike.

Zgrade su se tresle, kanalizacija je počela da lije ulicama, putevi su se uvijali.

Ali pravu štetu je napravio tek požar, tačnije, požari. Tridesetak njih. Oni su napravili 90 odsto štete zemljotresa, uništivši 25.000 zgrada u 490 blokova ovog dijamanta Kalifornije. Za mnoge su odgovorni sami vatrogasci koji su, neobučeni, dinamitom pokušali da prekinu širenje vatre među zgradama.

Ovaj presudni događaj u istoriji grada Svetog Franje poslužio je kao inspiracija Šonu Kloveru, umetniku koji u njemu živi, da spoji slike ondašnje kompletne destrukcije sa današnjim stanjem upravo tih lokaliteta, i da pokaže kako je jedan grad u stanju da vaskrsne iz mrtvih.

Pred vama je proizvod njegovog izvanrednog rada.

Pogledajte foto galeriju:

(M. B. / Foto: Shawn Clover)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA