DŽEDAJI U LUVRU: Junaci "Ratova zvezda" dobijaju mesto u najčuvenijem muzeju

Deo Luvra namenjen primenjenoj i dekorativnoj umetnosti izložiće kolekciju igračaka iz čuvenih trilogija, Joda maske, svetlosne sablje, dok će se na monitorima prkazati reklame za prve igračke i istorija video-igrica "Ratovi zvezda"

  • 0

U Luvru će do 17. marta biti otvorena jedna, za ovu instituciju kulture pomalo neobična, izložba igračaka na temu "Ratova zvezda".

Deo Luvra namenjen primenjenoj i dekorativnoj umetnosti biće domaćin epskih bitaka džedaja, vojnika galaksija, droida i stanovnika Tatuina.

To deluje kao neobična tema za muzejsko krilo, koje uglavnom izlaže art nuvo nameštaj ili lalikovo staklo, ali kustos Odeljenja za igračke Doroti Šarl kaže da u analima umetnosti "Ratovi zvezda" imaju posebno mesto.

- "Ratovi zvezda" bili su revolucija u industriji igračaka - rekla je ona okružena uzbuđenom decom.

Centralna figura izložbe je Arno Grunberg, prodavac igračaka i kolekcionar, čijih je 450 predmeta izloženo na izložbi.

Veliki ljubitelj "Ratova zvezda" od prvog filma 1977. godine, koji je pogledao kada je imao 11 godina, Grunberg kaže da je oduševljen što njegovu kolekciju sada mogu i drugi da vide i što postoji nova generacija mladih koja uživa u njegovim igračkama.

- Želeo sam da predstavim panoramu sage "Ratova zvezda". Oni su fenomen za mlade, odraz detinjstva, ali je ova izložba za svakoga - rekao je on, i objasnio da njegova kolekcija varira od prvih akcionih figurica koje su se na tržištu pojavile od 1978. do danas.

Dve trilogije Džordža Lukasa oduševile su publiku svojom zanimljivom pričom, komplikovanom mitologijom i inovativnim specijalnim efektima. Filmovi su postali pravo blago za prodaju prateće robe, uključujući akcione figure, torbe, majice i slično.

Na izložbi će se naći i Joda maske, plastične svetlosne sablje, originalni filmski i reklamni plakati, šolje u obliku Čubake i kanta za đubre u vidu Sitripija (C-3PO). Na monitorima će se prikazivati američke reklame za prve igračke, kao i istorija video-igrica "Ratovi zvezda".

Ako je suditi po reakciji dece, najzanimljiviji predmeti su rekreacije scena iz filma sa igračkama i vozilima koje su stavljene pod staklo - napad na Zvezdu smrti, Han Solo koji ubija lovca na glave, desetine džedaja koji se bore...

- Ovo je sjajno. Najbolja izložba ikada - oduševljeno kaže 10-godišnji Džordž Sajkis dok gleda jednu od scena u staklenoj vitrini.

Njegova majka nada se tome da će izložba podstaći decu da i kasnije odlaze u muzeje.

- Ova tema mu odgovara. Mislim da je to sjajan način da zainteresujem svog sina za muzej - kaže Amanda Sajks, dečakova majka.

(Telegraf.rs  / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA