Japanci jelene prskaju vučjim urinom i plaše lavljom rikom sa razglasa

Ovo se radi u blizini železničkih šina kako bi se jeleni držali na odstojanju i kako bi se smanjile saobraćajne nesreće, saopštili su danas zvaničnici na ostrvu Hokaidu

  • 0

Transportni operateri na severu Japana prskaju vučji urin blizu puteva i puštaju snimke rike lavova u blizini šina kako bi držali jelene na odstojanju i smanjili saobraćajne nesreće, saopštili su danas zvaničnici.

Kompanija "Neksko ist" uvozi vučji urin iz SAD kako bi ga poprskala po auto-putevima koji "vode" na Hokaidu, piše AFP.

- Iako smo podigli visinu ograda sa 1,5 na 2,5 metara, one ponekad puknu zbog snega, pa nam je potrebno još nešto da sprečimo jelene da istrčavaju na put. Ovaj efekat će trajati oko mesec dana, ali neće biti trajan, jer će se jeleni navići na miris - rekao je jedan zvaničnik kompanije.

Populacija jelena u Hokaidu gotovo je izbrisana početkom 20. veka zbog preteranog lova, ali i povremenih brutalnih zima. Zahvaljujući naporima zvaničnika, jeleni su se polako oporavili i sada ih ima oko 650.000 na ostrvu gde povremeno izazivaju haos na njivama i putevima.

Železnička kompanija Hokaido početkom ove godine postavila je ozvučenje u blizini pruge preko kojeg emituje riku lavova u pokušaju da spreči jelene da izađu na šine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA