ISPRAVKA Nije istina da mrtvi ustaju iz groba i vraćaju se kući na nogama

Ceremonija čišćenja leševa tradicionalni je ritual smrti u kojem porodice ekshumiraju tela svojih umrlih rođaka kako bi ih oprali, doterali i obukli u novu odeću, pre nego što ih sprovedu kroz provinciju kako bi mogli promatrati žive. Proslava se završava kada se leševi vrate u očišćene kovčege i u grobove

  • 22

Stanovnici jednog indonežanskog sela ne koriste crnu magiju kako bi oživeli mrtve, a fotografija "žene zombija" koja postoji ne prikazuje nikakvog živog mrtvaca, već ritual po imenu Ma'Nene, koji se praktikuje u regiji Tana Toraja u Indoneziji.

Portal Hoax or Fact, u svojoj analizi iz februara 2016. godine navodi da je Ma’nene tradicionalni ritual u kojem porodice ekshumiraju tela svojih mrtvih, te ih očiste i obuku u novu odeću:

"Ma’nene ili “Ceremonija čišćenja leševa” tradicionalni je ritual smrti u kojem porodice ekshumiraju tela svojih umrlih rođaka kako bi ih oprali, doterali i obukli u novu odeću, pre nego što ih sprovedu kroz provinciju kako bi mogli posmatrati žive.  Proslava se završava kada se leševi vrate u očišćene kovčege i u grobove. Indonežanski narod obično obavlja ritual smrti Ma’nene svakih nekoliko godina i veruju da je to način odavanja poštovanja njihovim precima", stoji između ostalog u analizi portala.

Inače, zombiji, odnosno "oživeli leševi", postoje samo u mitologiji i u horor-filmovima.

Fotografije koje se godinama objavljuju na raznim portalima i na mrežama nastale su tokom rituala kojima se obeležava ova torajanska tradicija i nije dokaz da postoje zombiji ili da se crnom magijom mogu oživeti mrtvi.

Napomena: Tekst je u velikoj meri izmenjen u odnosu na originalnu verziju objavljenu 2013. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • stevan

    27. jun 2013 | 16:25

    Svakim danom se sve vise nerviram zbog stvari koje mediji objavljuju.. Ovo nije ni zombi, a ni bolesna osoba. Stvarno se radi o mrtvoj zeni, ali daleko od toga da je ona sama ustala.. Da ste makar malo istrazili, videli bi da se radi o njihovoj tradiciji, da jednom godisnje otkopavaju svoje mrtve, kako bi ih ocistili i vratili u grob. Ona "stoji", zbog rigor mortisa, odnosno, mrtvacke ukocenosti, isto kao sto covekoliki kip moze samostalno da stoji.. Ovo se godinama cak popularizuje i turisti obilaze ovo mesto u tom delu godine, kako bi videli "setnju mrtvaca".. U stvari je rec o jednostvnoj tradiciji, koja je nama malo cudna, ali deo njihove kulture.. Ljudi, vi ste NOVINARI, ne deca koja izmisljaju price kako bi plasili bracu i sestre pred spavanje, ponasajte se u skladu sa svojim zvanjem ako imate iole predstave o tome sta znaci biti pravi novinar..

  • mladen

    27. jun 2013 | 14:08

    ZENA JE BOLESNA I NIJE NIKAKAV OZIVELI MRTVAC...

  • jk

    27. jun 2013 | 14:09

    Zena "raspadnuta" a odeca kao nova..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA