Evo koji su gradovi noćna mora za vozače!

Saobraćajne gužve su svakodnevnica u svim velikim gradovima, pogotovo u vreme kada se ljudi vraćaju kućama. Jedna agencija je izračunavala kolika je opterećenost putnih mreža širom sveta, poredeći trajanje vožnje tokom i van "špica", i napravila je listu najgorih gradova za vozače

  • 7

Prosečan vozač provede čak osam radnih dana godišnje zakrčen u saobraćajnoj gužvi, a prva na listi gradova koji su "noćna mora za vozače" je Moskva.

Najnoviji Indeks "TomTom", koji računa opterećenost putne mreže širom sveta, poredeći trajanje vožnje tokom i van "špica", pokazuje da u vreme odlaska na posao i povratka kući putovanje iz tačke A u tačku B u Moskvi traje duplo duže nego u preostalom delu dana.

"Vicešampion" u gradskim gužvama je Istanbul, gde vožnja u vreme "špica" traje 57 odsto vremena duže.

Pokazalo se da su zakrčeniji gradovi koji kroz centar imaju velike vodene površine, pošto - kako kaže stručnjak iz agencije "TomTom", čije je sedište u Amsterdamu, Nik Kon - vozači ne mogu da izbegnu mostove na kojima je po pravilu velika gužva.

Za istanbulske gužve zato je, sledi, "kriv" Bosfor, dok su u Beogradu - koji doduše nije na listi 10 najzakrčenijih gradova - očigleno "krive" reke Sava i Dunav.

Treći je Rio de Ženeiro, koji je grad sa najvećim saobraćajnim gužvama u celoj Americi. "CNN" podseća da se gradske vlasti Rija trude da unaprede saobraćajnu mrežu pre 2014, kada će grad biti domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu: renovira se i unapređuje podzemna železnica, kao i putna infrastruktura. Zasad, vožnja u "špicu" u Riju traje 50 odsto duže.

Četvrta je Varšava, gde putovanje tokom najvećih gužvi traje 44 odsto duže, a razlog za ovako "visok plasman" glavnog grada Poljske je činjenica da je broj privatnih automobila udvostručen u poslednjih 15 godina.

Palermo na Siciliji je na petom mestu, iako ima manje od milion stanovnika, a vožnja u "špicu" traje 40 odsto duže.

Šesti je mediteranski Marsej, čije stanovništvo takođe ne prelazi milion, a luka i obala mora doprinele su da ovaj grad bude gori za vožnju i od Pariza i da ima isti indeks kao Palermo. Kako primećuje Kon, iz centra Marseja zbog toga nema puno izlaza.

Brazilski grad je i na sedmom mestu "vozačkih noćnih mora", Sao Paolo. I tu se trude da zbog Mundijala srede saobraćaj, a odluka gradskih vlasti da poveća cene javnog prevoza letos je izazvala masovne proteste.

Osmi je Rim, a jedan od glavnih razloga su uske ulice - posebno u istorijskom centru, gde su ulice građene kad automobila nije ni bilo.

Pariz je deveti, a to što je manje opterećen od Marseja je zahvaljujući alternativnim putanjama, a na 10. mestu je Stokholm.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA