TOP 10: Najlepše novogodišnje jelke na trgovima širom sveta! (FOTO)

Trgovi svetskih metropola ukrašeni su jelkama koje su okićene raznobojnim lampionima, svećicama, zvezdicama koje sijaju punim sjajem i spremno čekaju doček Nove 2014. godine

  • 3

Pred kraj svake godine svetske metropole kao da se utrkuju u ukrašavanju ulica i jelki na glavnim trgovima. Lampioni, svećice, zvezdice u raznim bojama krase zelena drvca i uveseljavaju svakog ko ih pogleda.

Jelki je puno, a mi smo odabrali deset najlepših.

U Parizu, u velikom tržnom centru Galerija Lafajet, božićno drvo se proteže do četvrtog sprata, upotpunjujući neverovatan prizor ovog zdanja čija je kupola i sama po sebi jedno umetničko delo nastalo 1912.godine.

Ispred osvetljene Brandenburške kapije, nekadašnje glavne kapije nemačke prestonice, Berlina, nalazi se još svetlija impresivna jelka koja ove godine simbolizuje novogodišnje i božićne praznike u ovom gradu.

U centru Madrida, u Puerta del Sol, nalazi se 12 spratova visoko zlatno drvo, u koje se čak može ući i uživati u njegovom prizoru gledajući ga iznuta. Španci su se ove godine potrudili da smanje potrošnju električne energije za 16 odsto, koristeći štedljivo osvetljenje. Da bi trošak za ovaj grad bio što minimalniji, Državna lutrija se pridružila kao sponzor, pa će Madrid u sledeću godinu zakoračiti sa jednom brigom manje.

Sada već tradicionalna proslava praznika obeležava se 81. put ove godine ispred Rokfeler centra u Njujorku, a najveća atrakcija je 23 metara visoka i 12 tona teška norveška jelka, ukrašena sa više od 45.000 raznobojnih LED lampica.

Na Starom gradskom trgu, u centru Praga, božićno drvo se izdiže iznad drvenih štandova, koji nude tradicionalne poslastice i ručno napravljene suvenire, koji zajedno upotpunjuju jednu od najboljih novogodišnjih pijaca u Evropi.

Rio De Žaneiro nastavlja svoju tradiciju od 1996. godine i još uvek drži Ginisov rekord za najviše plutajuće drvo. Na laguni Rodrigo de Freitas nalazi se 542 tone teška jelka, osvetljena sa 3,3 miliona svetiljki.

Londonski tržni centar Sveti Pankras ukrašava 10 metara visoka jelka, za koju je zaslužna najnovija kompanija koja se pojavila u ovom tržnom centru. "Fortnam & Mejson" se potrudio da jelku okiti sa preko 2.000 malih korpi, koje su najpopularniji proizvod ove kompanije.

Titulu najvišeg božićnog drveta u Velikoj Britaniji nosi 37 metara visoka jelka, koja se nalazi u Vejkharst Plejsu, u Istočnom Saseksu. Ukrašava je oko 1.800 svetiljki nanizanih na 600 metara dugačkom kablu, koji pokriva dužinu ekvivalentnu sa šest fudbalskih terena.

Kao znak zahvalnosti i prijateljstva tokom Drugog svetskog rata, Norveška od 1947. godine tradicionalno poklanja Velikoj Britaniji jelku, koja stoji u centru Trafalgrar skvera u Londonu.

I ove godine se održava američka tradicija započeta 1964. godine, kada je prvi put za vreme upravljanja nekadašnjeg predsednika Sjedinjenih američkih država, Kalvina Kulidža, postavljena jelka ispred Bele kuće u Vašingtonu.

Ono što je zajedničko za sve je da svake godine povodom praznika božićno drvo predstavlja simbol davno uspostavljene tradicije, koju novije generacije i dalje neguju.

(Telegraf.rs / Izvor: Hellomagazine.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA