ZEMLJA JE OKRUGLA: 10 razloga zbog čega znamo da je tako (VIDEO)

Prve dokaze da je Zemlja okrugla izneo je Aristotel u IV veku pre nove ere, kada je primetio da je senka, koju pri pomračenju Meseca Zemlja baca na njegovu površinu, uvek okrugla.

  • 18

Zemlja je po udaljenosti od Sunca treća planeta i jedina na kojoj je poznato da ima života. Još u davnoj prošlosti postojale su mnoge tvrdnje i verovanja oko zemljinog oblika.

U početku se verovalo da živimo na ravnoj ploči, sve dok se u VI veku pre nove ere, u vreme Pitagore, nije javila sumnja u dotadašnje verovanje.

Prve dokaze da je Zemlja okrugla izneo je Aristotel u IV veku pre nove ere, kada je primetio da je senka, koju pri pomračenju  Meseca Zemlja baca na njegovu površinu, uvek okrugla. Ovo je samo jedan od dokaza koji i danas ukazuju na Zemljin oblik.

Napredna tehnologija omogućila je detaljno proučavanje svemira, pa je odavno poznato da su sve druge planete okruglog oblika, što ukazuje i na oblik Zemlje, budući da je i ona jedna od planeta.

Još jedan od razloga da verujemo da je Zemlja okrugla je vremenska zona. Da živimo na ravnoj ploči, nikada ne bi postojao mrak.

Koriolisov efekat takođe ide u prilog ovoj tvrdnji, jer je nastao kao posledica rotacije Zemlje i uzrok je pravca rotacije ciklona. Vetrovi koji na severnoj hemisferi skreću udesno, stvaraju ciklone koji se kreću oko centra rotacije suprotno od smera kazaljke na satu, dok na južnoj hemisferi skreću ulevo i stvaraju ciklone koji se kreću oko centra rotacije. u pravcu kazaljke na satu.

Ukoliko bismo prešli 10 kilometara od jedne do druge tačke, zatim skrenuli pod uglom od 90 stepeni i do sledeće tačke prešli istu dužinu, a zatim još jednom ponovili skretanje za narednih 10 kilometara stigli bismo u tačku s koje smo krenuli, formirajući tako trougao koji ima tri prava ugla, što bi bilo nemoguće kad bismo hodali po ravnoj površini.

Što se dalje krećemo od ekvatora, deluje nam da je Sunce sve niže, što se može iskoristiti za merenje "zakrivljenosti".

U zaisnosti od toga da li se nalazimo na severu ili na jugu, zvezde se menjaju, pa u odnosu na naše viđenje Oriona, on u Australiji stoji naopako .

Magelan je krenuo na put oko Zemlje sa jedne tačke i, skoro ne menjavši smer i putanju, vratio se na istu tačku sa koje je pošao.

Jedan zalazak Sunca se isto veče može gledati dva puta. Ukoliko prvo ležimo videćemo ga jednom, a kada, iz našeg ugla gledano zađe, dovoljno je samo da ustanemo i da nastavimo da gledamo taj isti zalazak. Ovo je još jedna stvar koju ne bismo mogli kada bismo da Zemlja nije okrugla.

I na kraju, čak i ukoliko još uvek sumnjamo u ove tvrdnje, najbolji dokaz da je Zemlja okrugla su fotografije iz kosmosa.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Pop

    2. februar 2014 | 13:22

    Da niste ovo napisali ja bi umro u ubeđenju da je zemlja jedna ravna ploča,baš vam hvala na ovoj iscrpnoj informaciji

  • Glenn Voliva

    16. jun 2015 | 03:35

    Svi su pre znali da je zemlja ravan disk i da se sunce, mesec okrecu kao Jin Jan. Jezuiti su sekta pri vrhu koja je to izmisila,zajedno sa Pitagorom i slicnim.ERIC DUBAY klipove na yt odgledajte

  • frodo

    2. februar 2014 | 13:10

    Ajmo sada teoretičari zavera, opalite po amerima kako falsifikuju dokaze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA