Večeras bliski susret Zemlje i asteroida!

Nedavo otkriveni asteroid "Apolo" večeras će u 22 sata i 7 minuta proleteti između Zemlje i Meseca, i to na veoma maloj udaljenosti od naše planete

  • 5

Asteroid klase Apolo, nazvan "2014DX 110" veličine skoro kao tri dvospratna autobusa, približiće se Zemlji na razdaljini od oko 350.000 kilometara.

Astronomi su istakli da je to veoma blizu naše planete, jer se Mesec, koji je naš prirodni satelit, okreće na razdaljini od 383.000 kilometara.

Iako po konstrukciji ne izgleda veliko, u slučaju udara asteroida o površinu Zemlje, oslobodila bi se energija mnogo veća od one koju bi izazvala upotreba nuklearnog oružja.

Asteroid iz klase Apolo bi trebalo da bude na namanjoj udaljenosti od Zemlje večeras u 22 sata i 7 minuta. Iako neće biti vidljiv golim okom, naučnici su obećali da će to biti spektakularan prizor, ukoliko neko u tom trenutku bude u mogućnosti da pogleda kroz teleskop.

Da je svemir toliko veliki, dokazuje i to što će ovoj velikoj steni trebati ceo sat da prođe pored našeg prirodnog satelita od momenta kada prođe pored naše planete.

Naučnici napominju da asteroidi iz klase Apolo stalno proleću kroz Zemljinu orbitu i predstavlja potencijalnu opasnost za našu planetu.

Prema Nasinim procenama, ovaj asteroid će tek 2046. godine imati šansu 1:10.000 da se sudari sa Zemljom.

(Telegraf.rs / Izvor:dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA