TESLINO PROROČANSTVO: Muškarci će biti beskorisni, žene će vladati svetom!

"Sada, ova žena, nežnog glasa koju sam obožavao je nestala. Na njeno mesto došla je žena koja misli da je njen glavni uspeh u životu da bude što više kao muškarac - u oblačenju, u ponašanju, u sportu i dostignućima bilo koje vrste", rekao je Tesla u intervjuu za "Galvestion dejli njuz", 1924. godine

  • 40

Kada je Nikola Tesla odlučio da ostane neženja, javili su se brojni radoznalci željni da saznaju zašto se ovaj genijalac odlučio na samački život.

 

Ovo pitanje zanimalo je i njegove savremenike, te su ga novinari "Galvestion dejli njuza", 1924. godine pitali da li mu njegova inteligencija otkrila neke fatalne nedostatke u instituciji braka, koje nisu očigledne "običnom čoveku". U razgovoru sa novinarima ovog lista Tesla je te davne 1924. godine objasnio "zašto se nikada neće oženiti".

 

U nastavku teksta prenosimo najzanimljivije delove ovog intervjua.

 

 

"Oduvek sam smatrao da žena poseduje te nežne i suptilne kvalitete uma i duše, koje su je u tim aspektima činile superiornijim od muškaraca... Stavljao sam ženu na pijedestal, i u tim nekim osobinama cenio sam je daleko više nego muškarca. Divio sam se u podnožju kreature koju sam uzdigao na te visine, i kao i svaki pravi obožavalac, osećao sam se nedovoljno vrednim za objekat svog obožavanja".

 

"Ali sve to je bilo u prošlosti. Sada, ova žena, nežnog glasa koju sam obožavao je nestala. Na njeno mesto došla je žena koja misli da je njen glavni uspeh u životu da bude što više kao muškarac - u oblačenju, u ponašanju, u sportu i dostignućima bilo koje vrste".

 

 

U svim ovim razlozima, Tesla obrazlaže zašto se nikada nije oženio. Gotovo je sigurno, da su i neko njegovi savremenici koji su ove razloge pročitali govorili o tome da je njegov pogled na ženski rod izobličen od godina koje je proveo u laboratoriji.

 

"Žene", kaže gospodin Tesla , "postaju jače od muškaraca,i fizički i mentalno. Svet je iskusio mnoge tragedije, ali po mom mišljenju, najveća tragedija od svih jeste trenutna ekonomska situacija u kojoj su žene protiv muškaraca, i u mnogim slučajevima uspevaju da uzurpiraju njihova mesta u profesijama i u industriji. Ova rastuća tendencija žena da zasene muškost je znak civilizacije u propadanju".

 

 

"Praktično, sva velika dostignuća čoveka do sada su bila inspirisana ljubavlju i posvećenošću prema ženama. Muškarac je težio velikim stvarima samo zato što je neka žena verovala u njega, zato što je želeo da zadobije njeno divljenje i poštovanje. Iz ovih razloga on se borio za nju i rizikovao svoj živoz iznova i iznova".

 

Tesla u nastavku ovog intervjua proriče veoma mračnu budućnost sveta zbog novonastale ženske pozicije.

 

 

 

"Izgleda da je muškarac u ljudskom društvu postao beskoristan. Evo, stvarno ne znam. Naša civilizacija će potonuti u jedno stanje koje se viđa kod pčela, mrava i drugih insekata - stanje u kome se muškarac surovo ubija. U ovom matrijarhalnom svetu biće uspostavljena vladavina žena. Kako žene preuzimaju dominaciju, muškarci su u njenoj milosti. Muškarac se smatra bitnim samo u funkciji produžavanja vrste".

 

Ipak, Tesla u ovom intervjuu zaključuje da žene ovakvom situacijom i nisu previše zadovoljne.

 

"Deluje mi da i same žene nisu preterano srećne u ovoj novonastaloj slobodi. Pitanje koje se prirodno postavlja je da li su sam žene tu pobednici ili gubitnici. Ne posmatram ovo pitanje samo sa muške strane, razmišljam o ženskoj strani toga.", rekao je tada Tesla i ovu svoju tvrdnu dopunio rečima:

 

 

"Nestalo je zadovoljstvo iz života žene. Ona je ambiciozna u nameri da dobije ono što želi, a to često prevazilazi njene mogućnosti. One često zaboravljaju da ne mogu sve žene biti primadone i filmske zvezde".

 

Da li su ovi Teslini stavovi napredni, ili nazadni, možda revolucionarni za 1924. godinu, procenite sami.

 

(Telegraf.rs / izvor: anengineersaspect.blogspot.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Fiste

    21. mart 2014 | 19:48

    Tesla je covek ispred svog vremena

  • Ljuba

    21. mart 2014 | 19:50

    Genije!

  • Tea Su

    21. mart 2014 | 20:17

    Tesla niučem nije grešio, pa ni što se tiče ovog opažanja, kada su žene u pitanju. Žene su se povampirile, pa i one koje nisu, nisu jer nisu imale prilike. Traže od muškaraca da budu džentlmeni al dama nigde! I meni se čini da će odlučujući rat biti izmedju žena i muškaraca, nažalost! Qwo vadis populi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA