PRAZAN SMARTFON JE PROŠLOST: Ova baterija će se napuniti za minut (VIDEO)

Odeljenje za nanotehnologiju sa Univerziteta Tel Aviv slučajno je otkrilo tehnologiju brzog punjenja baterija dok je ispitivala Alchajmerovu bolest

  • 2

Ne postoji osoba na svetu koja ne bi volela da bateriju svog mobilnog telefona napuni za zamo jedan minut. Iako ideja zvuči nemoguće, verovali ili ne, sledeće godine pojaviće se baterije koje će moći da se napune za samo 60 sekundi.

Odeljenje za nanotehnologiju sa Univerziteta Tel Aviv slučajno je otkrilo tehnologiju brzog punjenja baterija dok je ispitivala Alchajmerovu bolest. Naime, jedan peptidni molekul može da apsorbuje energiju daleko brže nego baterije smartfona koje danas koristimo.

Međutim, mana brzog punjenja je to što će baterije biti manjeg kapaciteta u odnosu na današnje, ali to neće predstavljati veliki problem pošto ćemo ih puniti samo jedan minut. Još jedna mana je to što će ove posebno dizajnirane baterije imati kraći rok trajanja.

Kako bi se telefon brzo napunio korisnici će morati da koriste i specijalno dizajnirani punjač, a uređaj će morati da ima i odgovorajući softver koji će regulisati potrošnju.

- Običan punjač ne može da ovako brzo napuni bateriju. Zbog toga smo morali da razvijemo snažniji punjač koji će biti pristupačan, a koji će biti i dovoljno mali da može da se stavi u džep ili torbu - izjavio je Doron Majersdorf iz kompanije StoreDot koja je zaslužna za novu vrstu baterija.

Kao što smo već pomenuli, dobra stvar je što na korišćenje ovih baterija nećemo morati još dugo da čekamo, s obzirom da kompanija StoreDot očekuje da će se one u prodaji naći već do kraja sledeće godine.

Pogledajte video:

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: theguardian.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A to znaci

    24. februar 2015 | 13:06

    "Mana je kraci rok trajanja." To znaci vise punjenja, a to znaci brze gomilanje ciklusa, a to znaci kraci zivotni vek baterije, a to znaci cesce promene baterije, a to znaci bacanje gomile para na baterije itd itd. Aj zdravo.

  • Sveslav

    24. februar 2015 | 15:44

    Vec u dzepu pored cigle androida imam i istu toliku ciglu eksterne baterije,sa ovim ce mi trebati dve...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA