≫ 

Ispravka: Nije upecan som star 100 godina i u njemu nisu pronađene ljudske kosti

U pitanju je izmišljena priča koju je izvorno objavio satirični portal World News Daily Report

  • 17

Portal Telegraf je 31.8.2018. godine objavio članak s naslovom: "Upecali soma starog 100 godina, a ono što su pronašli u njemu zapanjiće vas! (VIDEO)", čiji je sadržaj analizom fektčekera ocenjen lažnim.

Analiza sajta Raskrinkavanje.ba pokazuje da je priča o kostima i značkama nacističkog vojnika u ulovljenom somu, koju je naš portal preneo - izmišljena, čime smo čitaoce nenamernom greškom doveli u zabludu.

U prvobitnoj verziji teksta stoji da su poljski ribolovci Alfons Brzovski i Marek Ždanovič u reci Odri upecali soma starog između 90 i 110 godina. U pomenutoj verziji teksta takođe stoji da je som bio težak 185 kilograma, te da su u njegovoj utrobi pronašli ljudske kosti i značke, da bi forenzičari i biolozi kasnije utvrdili da su u pitanju ostaci nacističkog oficira iz Drugog svetskog rata. Sve ovo se pokazalo kao izmišljena priča.

Međutim, činjenice koje je istražio portal Raskrinkavanje.ba ukazuju na to da je u pitanju izmišljena priča koju je izvorno objavio satirični portal World News Daily Report.

Iz svega navedenog može se zaključiti da je sarkastični tekst shvaćen kao istinit i tako prenet.

Dakle, poljski ribolovci nisu upecali soma starog 100 godina i u njemu nisu pronašli ljudske kosti koje su pripadale nacističkom oficiru iz Drugog svetskog rata.

VIDEO Raža se porodila nakon što je zagrizla udicu:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • топлистанадреалиста

    31. avgust 2015 | 12:10

    Невероватно! Када сам слушао људе који тврде да у Дринском језеру постоји примерак од 300 кг, нисам веровао, а то сам чуо не од једне особе....

  • paja patak

    31. avgust 2015 | 20:32

    Sve nase vode kriju dzinovske komade koji samo ponekad izvire iz jazbina da pojedu nesto. Recimo na jezeru Korlatos, kod Bezdana, jezerce koje je dugacko oko 2km, na krivini ronioci su dosli do 17m dubine i brzom brzinom izasli iz vode, jedan od komentara je bio DA ZNATE STA PLIVA DOLE, NE BI NIKAD VISE NIKO USAO U VODU.

  • Drina

    1. septembar 2016 | 11:32

    U drinskom jezeru, ispod stene hotela Vidikovac ima som od nekoliko stotina kilograma, kazu oko 200-300 kg. Zivi od ostataka hrane koji se svakodnevno baca u vodu. Samo lezi na dnu jezera i dobina hranu na gotovo. To je prica koju sam cuo od par desetina ljudi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA