SABLASNA UPOZORENJA NAUČNIKA: Zemlji preti apokalipsa, evo kada će su sudariti sa "zvezdom smrti"

Prema njegovim rečima, narandžasti patuljak mogao bi da uđe u Oblak Orta, što će uticati na kretanje asteroida koji se nalaze u oblaku

  • 20

Naučnici navode da se Sunčevom sistemu približava „ogromna zvezda smrti“. Zvanično ime zvezde je HIP 85605, a u ovom trenutku ona se nalazi u sazvežđu Herkula, na udaljenosti od 16 svetlosnih godina od Zemlje.

ASTEROID ĆE SIGURNO UDARITI U ZEMLJU: Samo je pitanje kada i koliko će biti mrtvih

Prema proračunima, verovatnoća da će HIP 85605 proći na rastojanju od 0,04 parseka od Sunca dostiže 90 odsto. A čak i ako se ova dva kosmička tela sudare, „ogromna zvezda smrti“ neće proći bez posledica.

Doktor Korin Bejler Džons sa Instituta za astronomiju „Maks Plank“ u Nemačkoj rekao je da se Zemlji velikom brzinom približava „zvezda smrti“ HIP 85605.

Prema njegovim rečima, narandžasti patuljak mogao bi da uđe u Oblak Orta (punog asteroida i drugih nebeskih tela), što će uticati na kretanje asteroida koji se nalaze u oblaku. Neki od njih bi mogli da promene pravac kretanja i upute se prema Zemlji, prenosi Sputnjik.

Katastrofa će se dogoditi za otprilike 240 do 470 hiljada godina. Ali u astronomskom smislu, za svako približavanje dve zvezde do 50 svetlosnih dana smatra se da je veoma blizu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA