Prelepa plaža prekrivena crnim peskom: Tu talasi ubijaju ljude, a oni koji su čamcima pokušali da beže, pretvoreni su u stene! (FOTO) (VIDEO)

U moru su jednako spektakularno oblikovane stene Rejnisdrangar, a uz celo mesto veže se zanimljiva legenda

  • 0

Kada pomislimo na Island prva asocijacija su nam sneg i hladnoća, međutim ova zemlja ima i prelepe plaže, a jedna se posebno ističe svojom lepotom. Obala Rejnisfjara, u blizini sela Vik u Majdaluru, prekrivena je crnim peskom, a poznatija je u svetu po svojim impresivnim stepenastim, piramidalnim stenama od bazalta, zvanima Halsanef.

Ova plaža je pravi raj na zemlji: Može se videti samo jednom u toku dana, a pogled na nju nikada se ne zaboravlja (VIDEO)

Foto: Wikimedia/Helgi Thorsteinsson

U moru su jednako spektakularno oblikovane stene Rejnisdrangar, a uz celo mesto veže se zanimljiva legenda. Prema narodnom predanju, ovde su nekad živeli trolovi koji su pokušavali da odvuku svoje čamce na more, ali uhvatilo ih je izlazeće sunce i pretvorilo u stene.

Na ovoj plaži su se snimali delovi serije ”Igre Prestola”, a zbog svog moćnog i impozantnog izgleda često je fotografisana za razglednice ili kataloge najlepših destinacija sveta.

Foto: Wikimedia/Andreas Tille

S obzirom na to da između Rejnisfjara i Antarktike više nema kopna, talasi su naročito jaki i nepredvidivi, pa su česte i nesreće sa smrtnim ishodom, a poginulim moreplovcima ovde je podignut i spomenik.

Selo Vik najjužnije je naseljeno mesto na Islandu, smešteno na glavnom putu koja ide oko ostrva, nekih 180 kilometara od Rejkjavika. Ima svega 300-tinjak stanovnika, a najveće je mesto u krugu 70 kilometara, prenosi punkufer.dnevnik.hr.

Foto: Wikimedia/Nikolaj Bock

Selo se nalazi južno od glečera Mýrdalsjökull koji je smešten na vrhu vulkana Katla. Njegova poslednja erupcija bila je 1918. godine, pa mnogi strahuju da bi se uskoro mogla ponoviti. Erupcija Katle mogla bi izazvati poplavu dovoljno veliku da uništi čitav Vik. Jedino mesto koje bi moglo preživeti je crkva na vrhu brda, pa stanovnici stalno toliko imaju vežbe u kojima trče do crkve na prve znakove erupcije.

Vik je najtoplije mesto na Islandu, a prosečna temperatura mu je pet stepeni celzijusa. Takođe je i najvlažnije mesto na Islandu sa godišnjim prosekom padavina 2,250 milimetara, što je čak 3 puta više nego u Rejkjaviku.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA