Fenomenalno otkriće uzburkalo je svet: Neverovatno dobro očuvan rimski mozaik pronađen na Kipru (VIDEO)

Scene trka dvokolica na hipodromu otvorenog stadiona prostiru se na površini od skoro 26 metara, koliko je mozaik dugačak. Ilustracije su upotpunjene natpisima na grčkom jeziku, koji navode imana konja i trkača

  • 0

Posle višegodišnjih iskopavanja, arheolozi su na Kipru otkrili redak veliki rimski podni mozaik star skoro 2.000 godina.

Ovo mesto na Kipru je nekada bilo RAJ gde su odmarali bogati i slavni: Danas ko u njega uđe rizikuje život, a fotografisanje je strogo zabranjeno (FOTO) (VIDEO)

Scene trka dvokolica na hipodromu otvorenog stadiona prostiru se na površini od skoro 26 metara, koliko je mozaik dugačak. Ilustracije su upotpunjene natpisima na grčkom jeziku, koji navode imana konja i trkača.

Pretpostavlja se da je mozaik deo galerije velelepne rezidencije iz 4. veka naše ere, a nučnici navode da je to samo jedan od svega nekoliko takvih antičkih mozaika. On je vekovma ležao pod zemljom netaknut u selu Akaki, oko 14 kilometara od Nikozije, sve dok jedan farmer nije 1938. godine slučajno pronašao drugi deo te iste rezidencije.

Ceo mozaik je otkriven kasnije, ispod mesta kojim je nekada prolazila železnička pruga. Glavna iskopavanja na tom lokalitetu počela su 2013. godine, a ceo mozaik je otkriven 2016. Ubrzo je, međutim, ponovo zatrpan zbog zaštite.

Ceo mozaik je otkriven kasnije, ispod mesta kojim je nekada prolazila železnička pruga. Glavna iskopavanja na tom lokalitetu počela su 2013. godine, a ceo mozaik je otkriven 2016. Ubrzo je, međutim, ponovo zatrpan zbog zaštite.

- Ovo je jedinstven mozaik na Kipru i jedan od samo devet, koji prikazuju scene trka dvokolica, pronađenih u celom rimskom svetu - rekao glavni arheolog Frajni Hadžkristofi agenciji AP.

- Veoma su retke cirkuske scene na mozaicima, kakav je ovaj u Akakiju. Obično su na njima prikazani konji ili dvoklice, ali ceo hipodrom i trke na njimu su velika retkost - zaključio je on.

(Telegraf.rs / nationalgeographic.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA