≫ 

Pogledajte zabranjene epizode "Toma i Džerija" (VIDEO)

Dve po mišljenju studija "Vorner" politički nekorektne epizode kultnog crtanog filma o Tomu i Džeriju neće se naći u novoj DVD kolekciji. Obožavaoci gnevni ovom odlukom

  • 4

Studio "Vorner" odlučio je da na svojoj DVD kolekciji crtanih filmova o Tomu i Džeriju, koji su sedam decenija svojim ludim jurnjavama i slepstik nasiljem uveseljavali decu i odrasle, izostavi dve politički nekorektne epizode, što je izazvalo gnevnu reakciju obožavaoca ovih crtaća.

DIZNI JE TAJNU KRIO DECENIJAMA: Kako ovo nismo ranije primetili?! (VIDEO)

Iz Zlatne kolekcije avantura Toma i Džerija 2013. godine izostavljene su dve epizode "Casanova Cat" iz 1951. i "Mouse Cleaning" iz 1948. koje se, zbog rasističkih nota, i retko prikazuju na TV-u. DVD se još nije našao u prodavnicama, ali su kupci koji su preko "Amazona" naručili kolekciju besni zbog odluke da se neprimerene epizode izbace.

- Kultura se uvek odražavala i u crtaćima i, iako možda nije bila dobra, postojala je. Šteta je izbaciti delove istorije iz kolekcije samo zbog toga što PR službe brinu zbog nečega što se dogodilo u prošlosti - naveo je jedan kupac.

- Ove kolekcije namenjene su odraslim kolekcionarima. Zašto nas onda tretirate kao decu - dodao je drugi.

Na Fejsbuku je, takođe, pokrenuta kampanja kojom se poziva na povratak zabranjenih crtaća. Naime, u "Mačku Kazanovi" Tom pokušava da impresionira bogatu mačku duvanjem dima od cigare Džeriju u lice, cime ga je zacrnio, i teranjem da igra domorodački ples.

U "Mišu pomoćniku" Tom se pojavljuje sa zacrnjenim licem od pepela i prašine kako bi zavarao služavku - čije su samo noge vidljive u craćima - da pomisli da priča sa crncem.

I pored upozorenja stručnjaka da je nemoguće zaobići te epizode u vremenu interneta, kompanija "Vorner" oglasila se kratkim saopštenjem u kome navodi da su "smatrali da je određen sadržaj neprimeren ciljnoj publici zbog čega su neke epizode isključene iz kolekcije".

Hana i Barbera napisali su, producirali i režirali 114 filmova s Tomom i Džerijem od 1940. do 1957. godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Tom i Dzeri

    15. avgust 2017 | 16:12

    Odrasli smo u Tomija i Dzerija radovali se i jedva cekali da pocne crtani . Bolje zabranite ove demonske uzasne crtace zbog kojih se mnoga deca plase i imaju nocne more.

  • AZoran Krstic

    15. avgust 2017 | 21:19

    Tom i Dzeri, crtani za sva vremena. I za decu i za odrasle ( koji su ih gledali i kada su bili deca). A ovo danas...

  • никола

    15. avgust 2017 | 22:48

    Tacno u 19.15 prije dnevnika crtic i ako nije tomy gery bezim na spavanje posto puste onog baltazara odvratnog.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA