U ovoj crkvi je Bog otkrio 10 zapovesti Mojsiju: Sada su u njoj otkriveni jezici kojima se niko nije služio još od Mračnog doba

Pergamenti koji su pronađeni u manastiru Svete Katarine na Sinajskom poluostrvu potiču još od pre 1.500 godina

  • 7

Jezici koje niko nije koristio još od Mračnog doba isplivali su na svetlo dana pošto su naučnici koristili novi metod da ispitaju drevne skripte pronađene u manastiru u Egiptu.

Pronađene grobnice u Egiptu stare 2.000 godina: U njima su otkrivene morbidne tajne, neke od njih su vezane za decu (FOTO)

Pronašli su veoma retke jezike, uključujući tu i kavkaski albanski, jezik države koja je postojala na tlu današnjih Azerbejdžana i Dagestana. Papiri koji su pronađeni u manastiru Svete Katarine na Sinajskom poluostrvu potiču još od pre 1.500 godina. Nova tehnika, koju su razvili istraživači, omogućava da se vidi originalni tekst, skriven od golog oka.

Otkriće nazivaju "novim zlatnim dobom". Istraživači su fotografisali materijal koristeći različite delove spektruma, pa su potom elektronske slike provlačili kroz kompjuterski algoritam. Taj metod omogućio im je da vide ono što je prvo bilo napisano na parčetu pergamenta, koji je u to vreme bio veoma vredan, a tek kasnije su se isti pergamenti ponovo koristili, piše Independent.

- U 20. veku novi spisi su pronalaženi u pećinama. U 21. veku, primenićemo nove tehnike za spise koji su nam bili ispred nosa. Pronaći ćemo izgubljene glasove naše istorije - rekao je Majkl Felps, iz "Ranih spisa", elektronske biblioteke iz Kalifornije.

Foto: Wikipedia/Berthold Werner

Crkva pod planinom, gde se veruje da je Bog otkrio 10 zapovesti Mojsiju, prikupila je hiljade spisa od dana kada je sagrađena u 6. veku. Otkrića uključuju i prvu poznatu kopiju Jevanđelja na arapskom i najranije radove grčkog lekara Hipokrata.

Naučnici su sada zauzeti "iskopavanjem" originalnih tekstova, navelo je Ministarstvo za antiku iz Kaira.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA