Ko reši ovu zagonetku dobiće - MILION DOLARA!

Iako je takmičenje otvoreno za sve, nemojte misliti da je jednostavno, osim ako niste stručnjak za programiranje

  • 2

Naučnik, profesor Ijan Gent i njegov tim sa Univerziteta Sent Endrjus nude nagradu od milion dolara osobi koja uspe da smisli program koji će da reši "Kraljičinu zagonetku". Pre nego što se ponadate, iako je ovo takmičenje otvoreno za sve, nemojte misliti da je jednostavno, osim ako niste stručnjak za programiranje, piše Unilad.

Ovaj momak je ČUDO u svetu programera: Izgubio je vid sa 6 godina, a danas piše programe kao od šale (VIDEO)

Nastala 1850. godine, "Kraljičina zagonetka" uključuje osam figura sa šahovske table. Štaviše, osam kraljica. Zadatak koji se postavlja pred igrače je da na standardnu šahovsku tablu postave osam kraljica tako da nijedna ne može da napadne neku drugu.

To znači postavljanje kraljica u različite redove tako da dve kraljice nisu u istoj koloni niti se mogu sresti dijagonalno. Sama zagonetka je rešena, ali su svi kompjuterski programi neslavno propali kad se poveća šahovska tabla. Gent i njegovi kolege vjeruju da bi računalni program koji može riješiti ovaj zadatak mogao biti dovoljno sofisticiran da riješi većinu zadataka, poput dekriptiranja najtežih sigurnosnih softvera.

- Ako možete da napišete program koji može da reši ovaj zadatak brzo, možete ga prilagoditi da rešava većinu bitnih problema koji nas danas muče - rekao je Ijan Gent.

Foto: pixabay.com

- To uključuje trivijalne zadatke poput toga da nađete najveću grupu vaših prijatelja na Fejsbuku koji se međusobno ne poznaju, ali i važne zadatke poput provaljivanja kodova koji osiguravaju naše onlajn transakcije - kaže Gent.

Razlog zbog kog je teško napisati ovaj program je velik broj varijabli koje su uključene u njega. Zbog toga bi moglo potrajati i po nekoliko godina dok se program konačno ne ostvari.

- U praksi, niko nije bio ni blizu uspešnom pisanju programa - rekao je jedan od naučnika.

Ako vas zanima ovaj izazov i mislite da možete da napišete svoj program i da dobijete milion dolara, možete da se javite Klej Institutu za matematiku u SAD.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Računarac

    3. septembar 2017 | 16:14

    Ovde nešto ne štima. Detalji nedostaju i ovde i u originalu a na kraju veze vode prema drugačijem izazovu (dokaz da li su P i NP jednaki). Neka rešenja za bilo koji broj kraljica mogu direktno da se izgenerišu a broj rešenja je toliko veliki da nebi bilo moguće ispisati ih bez obzira na to koliko je vremena potrebno naći ih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA