Razarajuća moć prirode: Uragani imaju snagu jednaku kao 10.000 nuklearnih bombi (VIDEO)

Prosečan uragan ima brzinu vetra od 119 kilometara na čas i prečnika je 160 kilometara

  • 8

Veliki tropski cikloni obrću se velikom brzinom tokom koje se šire i oslobađaju neverovatnu količinu energije. Ovo zavisi od nekoliko faktora, kao što su veličina, pokretljivost i snaga ciklona. Takođe zavisi od "zrelosti" uragana i toga da li ovu energiju oslobađaju vetrovi ili se oslobađa tokom oblačno/kišne formacije.

Uleteli su avionom u URAGAN UBICU i snimci su stravični! (VIDEO)

Sudeći prema Atlantskoj okeanografskoj i meteorološkoj laboratoriji, količina energije koju oslobađaju vetrovi tipičnog uragana ekvivalentna je otprilike polovini sve proizvedene električne energije na planeti, piše sciencr.com.

Prosečan uragan proizvede oko 1,5 centimetara dnevno kiše unutar kruga radijusa od 665 kilometara. Količina energije potrebna da bi se sva ta voda pretvorila u paru je neverovatna, naime ona je jednaka svoj proizvedenoj planetarnoj električnoj energiji, puta 200.

Kako navodi NASA, prosečni uragan može da proizvede energije kao 10.000 nuklearnih bombi tokom svog životnog ciklusa. Ova količina energije može da bude destruktivnija ako se oslobodi sva u isto vreme, ali "srećom" životni ciklus tropskih ciklona (od tropske depresije - tropske oluje - uragana pa do smrti)  može da traje dva dana ili najviše mesec dana. Tako da se ova energija distribuira kroz različite oblike sve do smrti uragana.

Foto: Profimedia

Prosečan uragan ima brzinu vetra od 119 kilometara na čas i prečnika je 160 kilometara. A to je samo kategorija 1 Safir-Simpsonove skale vetrova. To znači da uragani druge, treće, četvrte i pete kategorije, koji imaju veću brzinu vetra, mogu da proizvedu energiju koja je ekvivalentna i većoj snazi od 10.000 bombi.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA