ALPI UBRZANO NESTAJU: Sve se odvija TRI PUTA brže, satelitski snimci su uznemirujući!

- To je gotovo trostruko povećanje - upozorava naučnik Antoan Rabatel, koji je izvršio istraživanje na osnovu satelitskih snimaka

  • 3

Nestaju francuski Alpi - od 2003. do 2015. godine lednici su izgubili 25 odsto površine, koja se sada smanjuje tri puta brže nego ranije, upozoravaju francuski naučnici.

ALARMANTNI PODACI O KLIMATSKIM PROMENAMA: Ugledni naučnici su u čudu, Evropa je drastično ugrožena!

Laboratorija za lednike i geofiziku u Grenoblu, koji u okviru evropskog istraživanja prati taj deo Alpa, ističe da se otapanje lednika iznenada ubrzalo.

Istraživanje pokazuje da gubitak lednika između 2003. godine i dana poslednjeg merenja u 2015. godini iznosi, u proseku, dva odsto godišnje, u poređenju sa 0,7 odsto od 1986. do 2003. godine.

- To je gotovo trostruko povećanje - upozorava naučnik Antoan Rabatel, koji je izvršio istraživanje na osnovu satelitskih snimaka.

On pojašnjava da je sve veći gubitak mase lednika očigledan, posebno u nižim delovima planinskih masiva.

Lednici Mon Blana, najvišeg vrha Evropa (4.809 metara) najotporniji su na eroziju i kod njih je zabeleženo smanjivanje površine od jedan odsto godišnje u periodu od 2003. do 2015. godine.

Najviše su pogođeni lednici na Vanuaz, koji godišnje gube čak 2,6 odsto površine, zbog toga što su većim delom ispod 3.800 metara nadmorske visine.

Foto: Tanjug/AP/Daniel Stanford/Verified UGC

Istraživanje je sprovedeno u saradnji sa austrijskim, italijanskim i švajcarskim naučnicima u okviru projekta Evropske svemirske agencije.

Istraživanje je objavljeno u časopisu "Prirodne klimatske promene" (Nature Climate Change), a u tekstu se upozorava da "postoji tek pet odsto izgleda za zaustavljanje globalnog otopljavanja na nivo ispod dva stepena Celzijusova".

Ranija istraživanja pokazala su da su se lednici u Peruu smanjili od 1970. godine za više od 40 odsto.

Daljinac

(Telegraf.rs/ Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Skiner

    15. septembar 2017 | 10:33

    Biće lepo za šetanje, umesto zaskijanje. Ovaj članak treba Amerima, Nemcima, Fracnuzima, Kinezima i ostalim razvijenim zemljama. Srbija je u rodovsko-plemenskoj zajednici. Bavi se primitivnom zemljoradnjom i sakupljanjem plodova. Emisija CO2 je ispod nule.

  • VoaaZ27

    15. septembar 2017 | 11:30

    U Alpima se ulazu milioni ili bolje receno milijarde za zimski turizam.Snega je sve manje da nema vestackog sezone bi trajale 2 umesto 5 meseci.

  • Dusanka

    15. septembar 2017 | 14:22

    Skiner :jos je dobro da ima sta da skupe, jer kako su počeli da prodaju zemlju i izvore vode Arapima i drugim ,ostaćemo i bez zemlje .Imacemo bedu i robovanje .A narod i pored svega sedi mirno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA