Pogledajte u nebo i mahnite joj: Letelica koju je lansirala NASA, danas će proleteti pored Zemlje

Oziris-Rex treba da prikupi uzorke sa asteroida Benu, koji, veruju naučnici, sadrži uzorke prvobitnih materijala od kojih je napravljen Sunčev sistem

  • 3

Letelica američke svemirske agencije NASA, Oziris-Rex za izučavanje asteroida danas će se približiti Zemlji na putu ka asteroidu Benu s kojeg treba da uzme uzorke.

Ludačko veliki asteroid leti prema nama i strahuje se da će danas udariti u Zemlju! Ako nas ne promaši, gotovi smo (VIDEO)

Oziris-Rex, koji je lansiran pre godinu dana, proći će na oko 18.000 kilometara od Zemlje da bi mu gravitacija planete dala ubrzanje da stigne do Benua.

Letelica NASA bi trebalo da stigne do malog asteroida sledeće godine i da 2020. uzme uzorke s njega pre povratka na Zemlju.

Oziris-Rex bi trebalo da se približi Zemlji brzinom od 31.000 kilometara na sat. Prvo će nadleteti Australiju pre nego što se Zemlji najviše približi nad Antarktikom, južno od Rta Horn u Čileu. NASA navodi da je preuzela mere predostrožnosti kako letelice ne bi udarila u satelite oko Zemlje.

NASA navodi da se veruje da Benu sadrži uzorke prvobitnih materijala od kojih je napravljen Sunčev sistem pre 4,5 milijarde godina.

Foto: Profimedia/Corbis

Benu, koji u prečniku ima oko 500 metara i masu od oko 60 miliona tona, klasifikovan je kao potencijalno opasan asteroid s verovatnoćom od 0,037 odsto da udari u Zemlju krajem 22. veka, navela je NASA.

Daljinac

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Vlada

    22. septembar 2017 | 23:57

    Evo masem brate

  • Црна Гора

    22. septembar 2017 | 23:39

    Видео сам је све ме је баш је узбудњиво видети ракету

  • Ja i on

    23. septembar 2017 | 15:14

    Iskreno, ja uopste ne volim sto se ide u vasionu. Da je trebalo, ziveli bi tamo a ne na zemlji. Ali covek je proklet, sto mu se vise da, on bi sve vise i vise. Sve ljudi upropastise, zato nam se i vraca od poplava do vulkana i nepogoda. Buni se Zemlja. Ko zna sta ce nam sve biti. Onda nam ni Bog pomoci nece.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA