≫ 

Kupili su kuću i stavili je pod staklenik: Sada im je zimi toplo, računi za grejanje smešni i uvek imaju gomilu sveže hrane (FOTO) (VIDEO)

Na krovu se nalazi terasa na kojoj se sada, uprkos oštroj skandinavskoj zimi, može sedeti tokom cele godine

  • 8

Porodica iz okoline Stokholma svoju kuću je stavila pod staklenik, čije je staklo debelo 4 mm, kako bi im u kući bilo toplo, a računi za grejanje manji. Ali, i kako bi duže mogli da uzgajaju u vrtu voće i povrće, koje su takođe stavili pod staklenik.

Ova kuća je prelepa, cena je smešna, a gradi se za jedan dan! Napravljena od kartona, a može da traje 100 godina (FOTO) (VIDEO)

Mari Granmar i Čarls Sakiloto na tu ideju su došli videvši delo švedskog arhitekte Bengta Varna iz 70-ih godina - koncept gradnje koji je nazvao Naturhus (Nature House). Varn je prvu takvu kuću izgradio u Stokholmu za svoju porodicu, koja je bila okružena staklenikom.

Koristio je prirodu kako bi kuću i vrt održavao, a otpadne vode je pročišćavao. Sakupljao je kišnicu za kupanje, pranje posuđa, veša... Biljke su mu pročišćavale vazduh unutar staklenika i obogaćivale ga, sunčevi kolektori su pothranjivali energiju u rezervoarima ispod kuće itd.

Mari i Čarls su odlučili da izgrade svoju vlastitu verziju Naturhusa, takozvane "prirodne kuće". Pronašli su posed sa letnjom kućom i oko nje su instalirali staklenik koji ih je stajao oko 70.000 evra.

 
Ekofika på Uppgränna Naturhus förgyllde dagen #uppgrännanaturhus #naturhus #gränna #uppgrännaA post shared by ekofamiljen (@ekofamiljen) on

Unutar staklenika su napravili centrifugalni sastav pročišćavanja otpadnih voda koji služi za navodnjavanje vrta. Deo vrta se nalazi, takođe, pod staklenikom, a u njemu im raste mnogo mediteranskog bilja pa čak i smokve. Sakupljaju kišnicu, imaju solarne rezervoare...

Na krovu se nalazi terasa na kojoj sada, uprkos oštroj skandinavskoj zimi, mogu sedeti tokom cele godine, otkriva portal treehugger.com.

Pogledajte video:

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA