Tomislav je 2008. godine ostao bez posla i život mu se totalno preokrenuo: Počeo je da putuje, obišao 50 zemalja, a dnevno trošio 8 evra (FOTO)

"Moji načini putovanja su se menjali vremenom, ali u najlepšem sećanju su mi ostala putovanja sa jako malo novca, dok sam se služio alternativnim načinima - autostopom, couchsurfingom, kampovanjem, volontiranjem"

  • 9

Svaki čovek voli da putuje i uvek traži način da što više i bolje upozna svet oko sebe. Mogućnosti je mnogo, samo je potreban mali trud, ali ona iskustva i uspomene koje dobijemo zauzvrat ne mogu da se mere nikakvim novcem. Kroz takve avanture testiramo sebe i učimo se da živimo život punim plućima. Na taj način razmišlja i Tomislav Perko (32) iz Zagreba, koji neprestano putuje po svetu.

Milica ne zna gde će spavati i u kojoj će se državi probuditi: Vozila je traktor na Tajlandu i upoznala "najbogatijeg" predsednika (FOTO)

O svojim avanturama piše blog, a napisao je i dve knjige - "1000 dana proleća" i "1000 dana leta". Drži predavanja ljudima koje pokušava da motiviše da pokrenu i promene svoj život.

On je nekada radio kao broker, ali je zbog ekonomske krize 2008. godine izgubio posao. Dugo se borio da pronađe novi cilj u životu, pa je svoj dom otvorio za ljude koji putuju i koji su uvek boravili kod njega kada bi bili u poseti Hrvatskoj.

Onda je i sam počeo da putuje i namerava to da radi dokle god bude bio u mogućnosti. O ovom hrabrom i neobičnom momku su pisali i brojni svetski mediji, a on se trudi da svoje granice pomeri sve više tokom svakog narednog putovanja.

Za Telegraf.rs je otvoreno govorio o svojim avanturama, iskustvima i ljudima koje je imao prilike da upozna. Podrška porodice zbog ovoga što radi mu veoma znači, a ističe takođe da uopšte nije teško putovati i da to može da se ostvari po veoma povoljnim uslovima.

Foto: Tomislav Perko
  • Kako si došao na ideju da putuješ? Odakle potiče ta tvoja velika ljubav?

Ideja je uvek bila prisutna, kao i kod većine ljudi pretpostavljam - svi imamo tu neku urođenu želju za istraživanjem, otkrivanjem nečeg novog. Ali do izražaja je došla upoznavajući ljude koji su sami putovali, i slušajući njihove priče. Znatiželja je bila jača od osećaja sigurnosti, krenuo sam - i nastavio.

  • Koje zemlje si do sada obišao?

Obišao sam 40-50 zemalja na pet kontinenata.

  • Koje mesto je na tebe ostavilo najjači utisak i zbog čega?

Sva mesta zajedno - svako je imalo svoju priču, a naposletku, mesta kao takva nisu uopšte bitna već ono ste tamo doživeli, koga ste upoznali, šta ste naučili.

Foto: Tomislav Perko
  • Koji događaj tokom putovanja ti se duboko urezao u sećanje?

Sedam godina provedenih više-manje na putovanjima rezultiraju time da je teško izdvajati jednu situaciju koja mi se urezala u sećanje, jer se gotovo svaki dan dešavalo nešto neobično , uzbudljivo i predivno. Čovek se nauči i ne rangira stvari, događaje, ljude i situacije nego ih samo ceni sve kao jednu celinu.

Foto: Tomislav Perko
  • Opiši nam najzanimljiviju osobu koju si imao priliku da upoznaš?

Iako je bilo jako puno zanimljivih osoba na putu, možda je Ištvan bio jedan od najzanimljivijih - čovek u pedesetim godinama, putuje već trideset. Od stvari sa sobom ima samo gitaru, pasoš, odeću koja je na njemu, i četkicu za zube.

Svira i peva na nekoliko različitih jezika, zna jako puno toga o životu, i jednostavno mu se na licu vidi da uživa u jednostavnosti i skromnosti svog postojanja.

Foto: Tomislav Perko
  • Da li voliš da putuješ sam ili u društvu i zbog čega?

Obe varijante su dobre - kad si sam slobodan si da radiš šta god želiš, da ideš gde god želiš, sa kim god želiš. Isto tako, prisiljen si da upoznaješ više lokalnog stanovništva, pa ćeš tako pre da progovoriš neki strani jezik, i slično.

Kad putuješ u društvu dobro je to što imaš nekog pored sebe s kim ćeš podeliti dobra i loša iskustva, ili da ne moraš večito da odgovaraš na uobičajena pitanja - kako se zoveš, odakle si, čime se baviš, gde putuješ, i slično. Ali bitnije od pitanja, putovati sam ili s nekim drugim je saznanje da je samo bitno da ne čekaš druge ljude da uradite stvari koje želite uradite u životu.

Foto: Tomislav Perko
  • Na koji način najviše voliš da putuješ? Da li je skupo putovati? Daj neki savet našim čitaocima.

Moji načini putovanja su se menjali vremenom, ali u najlepšem sećanju su mi ostala putovanja sa jako malo novca, dok sam se služio alternativnim načinima - autostopom, couchsurfingom, kampovanjem, volontiranjem, i slično. Na taj način sam putovao za ispod 10 dolara po danu, i proveo se kao nikad u životu.

Foto: Tomislav Perko

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Борис

    1. decembar 2017 | 17:34

    Kratak je ovo život,uživaj,zavidim ti

  • Milos Obilic

    1. decembar 2017 | 14:22

    Kako to prelepo zvuci. Ostao si bez posla i putujes svetom. Moracu da se potrudim da dobijem odkaz posto dok radim nista sem kancelarije ne vidim

  • Ika..

    1. decembar 2017 | 20:15

    Lepa bajkaaa...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA