≫ 

Nemačkoj fale radnici: Nedostaje sve više kvalifikovane radne snage i to u ovom sektoru

Posredi je problem koji već dugo zadaje glavobolju kompanijama u Nemačkoj

  • 12
Najstarija fabrika kapa u Americi "Bollman Hat Company" Foto: Tanjug/AP

Više od polovine udruženja nemačke industrije nije preterano zabrinuto zbog američkog protekcionizma i Bregzita i iskazuju veći optimizam nego pre godinu dana, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja.

Marko je otišao u Nemačku u potrazi za poslom: Ipak, pobegao je nazad, a ovo su njegovi razlozi (FOTO) (VIDEO)

Anketa instituta IW sa sedištem u Kelnu pokazuje da je 26 od 48 industrijskih udruženja optimističnije nego što su bili krajem 2016. godine. Više od dve trećine očekuje takođe da će kompanije u njihovom sektoru iduće godine proizvoditi više nego što su proizvodile ove godine.

- Uprkos protekcionističkoj politici američkog predsednika Donalda Trampa i očekivanjima Bregzita, ulaganja u Nemačku ove su godine porasla, a 2018. godine dodatno će ojačati - navodi se u saopštenju IW-a.

Manjak radne snage

Samo su dva sektora iskazala pesimizam - drvna industrija, zabrinuta zbog oštrije konkurencije i viših troškova, i pojedini delovi bankarskog sektora, pritisnuti niskim kamatnim stopama i maržama.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

IW-ovo istraživanje pokazuje, takođe, da 24 od 47 udruženja koliko ih je objavilo procene ulaganja, očekuje veću kapitalnu potrošnju svojih članica.

Najveća je pak kočnica za kompanije u najvećoj evropskoj ekonomiji manjak kvalifikovane radne snage, konstatuju u institutu. Posredi je problem koji već dugo zadaje glavobolju kompanijama u Nemačkoj.

- Izgledi za proizvodnju u nemačkoj ekonomiji mogli bi biti bolji kada bi na raspolaganju bilo više kvalifikovanih radnika - ističe direktor IW-a Majkl Hueter.

Rast aktivnosti

Odvojena anketa među 820 kompanija većinom u porodičnom vlasništvu pokazala je da 69 posto njih očekuje da će iduće godine bolje poslovati. Pre godinu dana takvu je procenu iznelo 59 posto njih.

Većina ekonomista očekuje da će nemačka ekonomija iduće godine zabeležiti rast aktivnosti devetu godinu zaredom. Ugledni minhenski institut Ifo prognozirao je ovog meseca da će ekonomija iduće godine porasti 2,6 posto, nakon očekivanog 2,3-postotnog rasta u ovoj godini.

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Patriota

    28. decembar 2017 | 15:23

    Kako mogu da posaljem CV da odem iz ove zemlje? Da se razumemo,volim svoju zemlju ali ovde nema zivota,radim u jednoj drzavnoj sluzbi,nikad kuci nisam,ni za kakve pare. Cetvoro dece imam,nemam perspektivu ovde. Bilo gde,gde bi mogao da radim i ostvarim egzistenciju porodici.

  • Jelka

    28. decembar 2017 | 11:40

    Ajmo svi u Nemacku, pare samo pareeeee...

  • mama

    28. decembar 2017 | 11:28

    Eto im migranti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA