1.JANUARA 2018. JE VUČJI MESEC: Svi strepe od kobne noći u kojoj su se dešavale najveće katastrofe ikada

Ako propustite ovaj, sledeći ćete moći da vidite već 31. januara

  • 0

Prema izveštajima NASE, prvi januarski pun Mesec - poznatiji i kao vučji Mesec - pojaviće se 1. januara i to će biti pravi supermesec, prenosi CNN.

Moćni Super Mesec - izvedite ovaj jednostavan ritual ako želite blagostanje u 2018.

To će biti prvi mesec takve vrste u 2018. godini, a sledeći će se desiti samo nekoliko nedelja kasnije.

Supermesec je pojava kada Mesec izgleda veći i svetliji na nebu. Tokom tog perioda Mesec izgleda 14 odsto veći i 30 odsto svetliji od tipičnog punog Meseca.

On se obično pojavljuje na svakih 13 meseci, stoji u pisanju NASE. Ako propustite ovaj super mesec, sledeći ćete moći da vidite već 31. januara. U nekom trenutka on će više ličiti na plavi super mesec.

Foto-ilustracija: pixabay.com

NASA to naziva drugim punim Mesecom i to se dešava na svake dve i po godine.

Super mesec koji se očekuje 31. januara, biće potpuno lunarno pomračenje, kada se Zemlja, Sunce i Mesec poređaju na takav način da Zemlja blokira sunčevu svetlost.

Mesec neće biti izrazito svetao, a NASA kaže da može da poprimi i "crvenkastu nijansu".

Ove promene na nebu biće vidljive iznad zapadnog dela Severne Amerike preko Tihog okeana, pa sve do istočnog dela Azije.

Inače, nisu pronađeni dokazi ikakve korelacije između supermeseca i velikih zemljotresa. Bez obzira na dokaze, bilo je medijske spekulacije da su prirodne katastrofe — kao što je zemljotres i cunami u Tohokuu 2011. i zemljotres i cunami u Indijskom okeanu 2004. — uzročno povezane sa 1—2 sedmičnim periodom oko supermeseca.

Veliki, zemljotres magnitude 7,5 koji se desio 15 kilometara severoistočno od Kalverdena (Novi Zeland) 14. novembra 2016. u 0.03 NZDT, poklopio se sa supermesecom.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA