Srpski sveštenik izbačen iz SPC kad je salu iznajmio Avganistancima: Naši ljudi su mi pretili i zlostavljali, uništen mi je život (FOTO)

Dojučerašnji član srpske crkve tvrdi da mu niko nikada nije rekao da ne sme da iznajmljuje salu ljudima druge vere

  • 2

Čedomir Videkanić (71), dojučerašnji član Srpske pravoslavne crkve u Australiji izbačen je nakon što je ustanovljeno da je crkvenu salu iznajmio grupi Avganistanaca, nakon čega je ona ponovo osveštana.

Videkanića je iz SPC izbacio srpski episkop Irinej Dobrijević, lider SPC u Australiji i na Novom Zelandu, koga je u međuvremenu tužio Videkanić zbog štete koju su mu naneli u oktobru 2014. godine, prenosi Herald San.

ZLOSTAVLJANJE I MOBING U SRPSKOJ CRKVI?! Sud presudio da je VLADIKA SPC ponižavao sveštenika i pogazio USTAV

- Nakon što sam prostorije crkve iznajmio drugim licima, članovi srpske zajednice su me maltretirali, zlostavljali, zastrašivali i diskriminisali. Sada patim od depresivnog i anksioznog poremećaja i bola prouzrokovanog stresom.

episkop Irinej Dobrijević Foto: facebook

Kao jedan od jačih agrumenata pred sudom, Videkanić navodi to što su njegova suspenzija a potom i odstranjivanje iz SPC bili nelegalni jer prethodno nije bio upućen u pravila iznajmljivanja prostora.

- Uz sve dužno poštovanje prema svim verama i vernicima, mora se razumeti da Sveti kanoni pravoslavne crkve brane izvođenje religijskih rituala drugih verskih tradicija unutar naših crkvenih struktura - poručio je putem saopštenja episkop Irinej, reagujući na navode Videkanića.

Videkanić je rođen 1945. godine u Bosni i Hercegovini, a tamo je i rukopoložen 1967. godine, pre nego što je emigrirao u Australiju 1973. godine.

Danas je korisnik socijalnog programa, tako da nema medicinskih troškova ili drugih gubitaka, iako je, kako kaže, sada nesposoban za posao.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA