Putinovo oružje za uništenje sveta: Status-6, torpedo naoružan nuklearnom bojevom glavom od kojeg Amerikanci strepe (FOTO)

Potencijalna snaga novog nuklearnog oružja je i do stotinu puta veća od bombe koja je uništila Hirošimu

  • 8

Tajni dokumenti o nuklearnoj pripremljenosti američke vojske nedavno su iscureli u javnost i, prema svemu sudeći, pokazuju da je administracija Donalda Trampa potpuno uverena da Rusi grade opasno novo oružje koje bi moglo izazvati ogromnu štetu, ako je ikad upotrebljeno.

Pitali su Ruse ko je najveći neprijatelj njihove zemlje, 68% njih je odgovorilo isto

- Rusi razvijaju i grade nove nuklearne bojeve glave i lansere - piše u tajnim dokumentima gde dodaju da ti sistem uključuju "novi interkontinentalni autonomni torpedo naoružan nuklearnom bojevom glavom", piše Express.hr.

Detalji tog plana primećeni su u emisiji ruske državne televizije tokom prenosa sastanka ruskog predsednika Vladimira Putina i šefova vojnih rodova tokom novembra 2015. godine.

Snimci su pokazali planove za podmornicu koja bi mogla putovati gotovo 1.000 kilometara brzinom od 100 čvorova pod vodom i detonirati termonuklearno oružje megatonske klase kako bi se stvorilo "široko područje radioaktivnog onečišćenja".

Podmornica je dizajnirana da "uništi važna ekonomska postrojenja neprijatelja u obalnim područjima i uzrokuje štetu na kopnu stvaranjem širokog područja radioaktivne kontaminacije, čime ih dugoročno čini neupotrebljivim za vojnu, ekonomsku ili drugu aktivnost" izveštava BBC.

Printskrin: Youtube

Od tada, mnogi su osporili ideju da će Rusija graditi takav sistem. Ipak, nacrt Trampovih nuklearnih aktivnosti koji je procureo u javnost ukazuje da američka vlada na svojim najvišim nivoima veruje da je torpedo, poznat kao "okeanski višenamenski Status-6 sistem", stvaran.

Džefri Levis, vodeći akademik za nuklearna pitanja, brzo je dao Status-6 naziv: "Putinov stroj za smak sveta".

Ne samo da bi oružje moglo uništiti ogromno područje snagom potencijalno 100 puta većom od bombe koja je pala na Hirošimu 1945. godine, već može ostaviti i dugoročni radioaktivni otpad.

Levis je opisao oružje kao totalnu i apsurdnu ludost. Pre je rekao "Biznis Insajderu" da je ideja "duboko, duboko, duboko nemoralna" i da SAD nikada ni ne razmatra gradnju takvog oružja za nuklearni arsenal.

Kada su planovi za Status-6 izbili u javnost 2015. godine, Institut Brukings okarakterisalo je njihovu pojavu na TV-u namernim pokazivanjem vojnih mogućnosti, a ne traljavim radom visokih ruskih vojnih dužnika.

Foto: US NATIONAL ARCHIVES

Nuklearno oružje upotrebljeno je tačno dva puta u borbi - oba puta od strane SAD-a, a oba su puta leteli avionom preko uglavnom nezaštićenog japanskog aerodroma na kraju Drugog svetskog rata. Nikakva interkontinentalna balistička raketa, podmornica, ili bombarderi dugog dometa ili krstareće rakete nikada nisu isporučili nuklearno oružje ispaljeno u ratu.

Prava funkcija nuklearnog oružja danas je politička. Zemlje ih grade i računaju na njihov učinak zastrašivanja, misle da niko neće napasti državu naoružanu nuklearnim bombama.

Za Rusiju, Status-6 ne bi imao puno smisla osim ako šira javnost ne zna za njega.

Budući da je Rusija postala sve agresivnija u svojoj vanjskoj politici, uz održavanje manje vojske od SAD-a i NATO-a, mogli su se uveriti da je vreme za pokazivanje svog oružja za smak sveta.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Mirko

    21. januar 2018 | 19:35

    Budući da je Rusija postala sve agresivnija u svojoj vanjskoj politici, uz održavanje manje vojske od SAD-a i NATO-a, mogli su se uveriti da je vreme za pokazivanje svog oružja za smak sveta. Ko je pisao ovaj tekst Hilari Klinton ?! Cuj agresivna politika...pa kako da nazovemo Americku politiku ...super ultra giga agresivna x5

  • SrbIN

    22. januar 2018 | 00:08

    Truli ameri su bombardovali Srbiju osiromasenim uranijumom i to je za njih u redu

  • kamy

    22. januar 2018 | 09:02

    Ameri pod plastom ,,demokratija'' guraju svoju fasisoidnu pilitiku! Izrabkjivanje ostatka sveta u ekonomskom smislu, uterivanjam svojih vrednosti, poimanja slobode i prava i njihove posebnosti! Dokle bre vise? Pa niste vi Bogom dati da kinjite sve oko sebe!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA