AMERIKA POLA VEKA IMA NOĆNE MORE: Severna Koreja im je jednom otela brod. Lekcija koja peče i upozorenje na šta je sve Kim spreman (VIDEO)

Zarobljena posada godinu dana je mučena i ispitivana sve dok Vašington pred celim svetom nije rekao: "Izvinite, Korejci"

  • 9

Pre tačno 50 godina Severna Koreja je po prvi put na delu pokazala kakva je sila i zašto je NIKADA ne treba izazivati.

Mornarica Pjongjanga 23. januara 1968. godina napala je i otela američki špijunski brod USS Pueblo što im najmoćnija država sveta nikada nije oprostila.

Tramp za Kima ima "baš opasnu" poruku: Moje nuklearno dugme je moćnije i bolje od tvog!

Brod je imao cilj da prikupi što je moguće više podataka o misterioznoj, zatvorenoj naciji i svom naoružanju s kojim raspolaže.

Korejci nisu imali milosti - jedan član posade je ubijen, a 82 zarobljena i maltretirana čak godinu dana.

Printskrin: Youtube/Erick Tseng

Amerikanci su tražili od Severne Koreje da joj hitno vrati brod i pusti zarobljenike na šta Pjongjang nije hteo da čuje.

Kako se sve dešavalo u svetlu pokušaja "severnjaka" da ubiju tadašnjeg predsednika Južne Koreje, režim SAD je po prvi put shvatio o kakvom se neprijatelju radi.

Pjongjang je tvrdio da se američki brod kretao vodama Severne Koreje. Ponosni kao i uvek, Amerikanci su se oglušili na ove tvrdnje.

Vrhovni general Severne Koreje Pak Čang-kuk tražio je izvinjenje nakon što je dokumentovano da je ova država govorila istinu i do njega je došao posle godinu dana diplomatskog rata.

SAD su u to vreme učestvovale u ratu u Vijetnamu i bile su prisutne oko Južne Koreje. SSSR je, s druge strane poslao brodove u Japansko more podržavajući režim Pjongjanga pa je svetu sve ličilo na početak Trećeg svetskog rata.

Printskrin: Youtube/Erick Tseng

Sve se na kraju, na sreću okončalo bez ispaljenog metka, iako su zarobljeni Amerikanci prošli kroz neviđenu torturu (godinu dana iscrpljivanja glađu, mučenje, ispitivanja).

Severna Koreja profitirala je u ovom sukobu jer je uzela brod koji je imao sjajnu tehnologiju i priručnike za rukovanje.

Što se Amerikanaca tiče, predsednik Lindon Džonson primio je pregršt zahteva za ulazak u rat sa Severnom Korejom. On je sačuvao pribranost izbegavši potpunu katastrofu.

Foto-montaža: Tanjug/AP, pixabay.com

Zarobljenici su pušteni na Božić a Severna Koreja i danas uživa sećajući se ovog slučaja jer je to bila prava pobeda nad moćnijim protivnikom.

Brod se danas nalazi u reci Potong kao deo ratnog muzeja u Pjongjangu.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Rajko

    22. januar 2018 | 23:30

    Sledeći korak Kima je : Preoteće Melaniju od Trampa i oženiti je ! Vidi i ona da je Kim najbolji Dasa na planeti !

  • Nenad 007

    23. januar 2018 | 08:48

    AMERIMA JE DOLLAR PROPAO PA SSDA VRSE PREVARU SA BITKOINIMA.

  • toplistanadrealista

    23. januar 2018 | 09:21

    "Ponosni kao uvek"???????????? Pa dokle ide to dupeuvlakastvo i podanistvo? Nisu ameri ponosni, nego su podli i notorni lazovi!! Sta je sporno u postupku S Koreje? Znaci, glupi Koreanci ne daju da ih tuku i spijuniraju?!!!.........mogao je the pentagon pametnije ulozit novac u razne anti- propagande!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA