Kupili su ga Karađorđevići, Tito ga je obožavao, u njemu su se sastali Putin i Buš: U čemu je tajna dvorca kod Kranja u kojem je danas Ana Brnabić? (FOTO) (VIDEO)

Zdanje se prostire na 500 hektara a u njegovom srcu se nalazi čak 11 jezera

  • 22

Dvorac Brdo kod Kranja najlepši je i najpopularniji renesansni dvorac u Sloveniji koji već dvadesetak godina služi kao mesto susreta slovenačkog državnog vrha sa drugim svetskim liderima.

Koliko je dvorac hvaljen i omiljen kod političara dovoljno govori podatak i da su se u njemu 2001. godine sastali ruski predsednik Vladimir Putin i američki lider Džordž V. Buš.

Dvorac je poslednjih godina otvoren za javnost, ali ne i danas kad u njemu boravi srpska premijerka Ana Brnabić.

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE - SLOBODAN MILJEVIC

Zdanje se prostire na 500 hektara - pored bogatog biljnog i životinjskog sveta, u srcu poseda nalazi se čak 11 prirodnih jezera. Posle Drugog svetskog rata, bio je jedno od omiljenih mesta Josipa Broza Tita.

Dvorac je po naredbi kranjskog grofa Jurija Egka sagrađen još 1510. godine. Od 1935. godine u njemu je boravio knez Pavle Karađorđević, a posle smrti Josipa Broza Tita održavao se sve dok ga, kao mesto protokolarnih susreta, nisu na neki način preuzeli državnici Slovenije.

MISTERIJA DVORCA KOD KRANJA: Zašto su se o njega otimali Tito, Karađorđevići i Putin? (FOTO)

Tito u dvorcu gledao filmove

Josip Broz obožavao je da bude u dvorcu kod Kranja. U kongresnoj dvorani je gledao filmove, dok su supruga Jovanka i on na spratu imali povezane apartmane s pripadajućim salonima - Jovanka je bila u srebrnom, a Tito naravno u zlatnom.

Josip Broz Tito sa vijetnamskim predsednikom Ho Ši Minom u Beogradu 1957. godine. Foto: Wikimedia Commons/Stevan Kragujević

Unutrašnjost dvorca je velelepna - dominiraju zlatne vaze, skupocene umetničke slike i persijski tepisi. Naročita atrakcija je očuvana španska komoda iz 15. veka.

U dvorcu se nalazi i impresivna biblioteka sa 8.000 knjiga. Najveći broj njih donesen je u Titovo vreme.

Čiji je zaista dvorac?

Foto: Telegraf.rs
Foto: Telegraf.rs

Kao što se može naslutiti, jedini problem koji bi dvorac mogao da ima je problem vlasništva.

Knez Pavle ga je kupio svojim novcem od jednog grofa a njegovi naslednici još nisu dobili tu nekretninu, zbog čega su se obratili Sudu u Strazburu. Uskoro će se znati da li će se domoći dvorca ili tržišne protivvrednosti.

Foto: Telegraf.rs

Isto je i s Titovim naslednicima - ako se ispostavi da je ona građena i renovirana jugoslovenskim novcem, postaće predmet sukcesije.

Jedno je sigurno - Slovenci imaju čime da se u ovom trenutku ponose pred svetom, u šta se uverila ne samo Ana Brnabić već i Buš i Putin.

Foto: Profimedia/TASS

Pogledajte video:

Daljinac

(I.Đ. - Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • srbin iz srbije

    1. februar 2018 | 16:16

    Znaci dvorac je kupio Srbin Karadjordjevic , traziti da se vrati Srbiji.

  • Karlito

    1. februar 2018 | 16:26

    Kako je Tito bio fin,koristio je privatne rezidencije,ziveo i obitovao u njima.Cudno da njemu "drugovi" nisu zamerali da se previse baskari u dvorskom zivotu i zivi kao njegov dojucerasnji klasni neprijatelj.Ako su komunisti toliko gnusali luksuza,mogli su sami da zidaju svoje objekte a ne da zauzmu citavo Dedinje a i sire a to nam govori samo jedno,a to je da revolucija laz.

  • Žis

    1. februar 2018 | 20:34

    Tito je bio lider svih vremena!! Uso je u svetsku istoriju. Jugoslavija mocna i snazna, uticajna, poznata u celom svetu. Izgradi je sela, gradovi i fabrike od 40 g. Do 80 g. I sve je sacuvo. Danas se javno zna ga je sve prodato kapije zakljucane a radnik naulicu. Pocivaj u miru velikanu tvoje ime na daleko i ono se ne brise.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA