Najstarija poruka u boci pronađena na plaži u Australiji: Bila je na nemačkom, a otkriveno je i šta je unutra pisalo

Muzej Zapadne Australije potvrdio je autentičnost pronalaska

  • 1

Najstariju poruku u boci na svetu pronašao je par na plaži Zapadne Australije, piše Independent. Fotografkinja Tonja Ilman videla je u januaru bocu staru 132. godine sasvim slučajno dok je šetala peščanom dinom u blizini plaže na ostrvu Vedž.

Pronađena olupina potopljenog američkog nosača iz II svetskog rata: Brod je izgubljen tokom bitke pre 76 godina (FOTO)

Rekla je kasnije da je tada pomislila da bi boca mogla da "izgleda lepo na polici u njenom stanu". Unutra je bila poruka napisana na nemačkom jeziku, datirana na 12. jun 1886. godine. Muž Tonje Ilman, Tim, pomogao joj je da prevede poruku.

Muzej Zapadne Australije potvrdio je autentičnost pronalaska. Oni veruju da je boca bačena sa nemačkog broda koji je pokušavao da nađe efikasne rute za plovidbu.

Foto: Wikimedia/German Federal Archives

PORUKA SA BRODA "POLA"

Između 1864. i 1933. godine, nemački brodovi su bacili hiljade flaša u more u pokušaju da tako prate struje u okeanu. U porukama u bocama bile su navedene koordinate broda, datum i naziv broda. U poruci se takođe moli nalazač boce da napiše gde i kada je boca pronađena i da je vrati u nemačku pomorsku opservatoriju u Hamburgu ili u najbliži nemački konzulat.

Iz muzeja su iskoristili ime napisano u poruci, "Pola", da potvrde starost poruke. Uporedili su ime nemačkog broda sa dnevnikom kapetana u meteorološkom žurnalu broda "Pola".

Foto: Profimedia

Prethodni svetski rekord za najstariju bocu bio je 108 godina, 4 meseca i 18 dana.

Boca i poruka će naredne dve godine biti izložene u Pomorskom muzeju Zapadne Australije u Frimentlu.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA