Prve tetovaže radile su se pre 5.000 godina, otkrivene su na egipatskim mumijama: Svaka istetovirana životinja na ljudima je imala značenje (FOTO)

Ovo otkriće pobilo je ranije dokaze kako su prve tetovaže rađene pre 1.000 godina u Africi

  • 0

Najstarije tetovaže na svetu otkrivene su na egipatskim mumijama starim čak 5.000 godina, objavljeno je u arheološkom magazinu Džurnal of Arheolodžikal sajns.

Tetovaže divljeg bika i berberske ovce pronađene su na nadlaktici muške mumije, dok su na ramenu i nadlaktici ženske mumije pronađeni motivi sa "S" slovom, prenosi BBC.

Rešena misterija ko je "mumija koja vrišti": Princ koji je hteo da ubije svog moćnog oca, obešen je zbog izdaje!

Ovo otkriće pobilo je ranije dokaze kako su prve tetovaže rađene pre 1.000 godina u Africi. Takođe je prevaziđeno uverenje da su samo žene tetovirane u Egiptu 3100. godine pre nove ere.

- Istetovirani simboli su zaista neverovatni - kazao je jedan od glavnih arheologa na projektu istraživanja egipatskih mumija Danijel Antoan.

Antoan je objasnio kako su istetovirane životinje na muškoj mumiji, naročito bik, verovatno asocirale status, moć i polnu zrelost osobe.

Bik i berberska ovca bili su često zastupljeni simboli u umetnosti drevnog Egipta. S druge strane, "S" simboli, istetovirani na ženskoj mumiji, najviše su korišćeni kao dekoracija na keramici u to doba.

VIDEO: Romske tetovaže na buvljaku

(Telegraf.rs/Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA