Dok se mama porađa i otac mora da trpi bolove: Oko testisa su im vezivali kanap koji su porodilje vukle kad ih mnogo zaboli

Potomci drevnih Asteka sa planina u centralnom Meksiku smatrali su da i muškarac mora da oseti porođajne bolove

  • 7

Nije slučajno što se trudnoća zove drugo stanje, jer se mnoge buduće mame ponašaju, pa, pomalo neobično. I nije to nikakva novotarija, može se reći da nas je društvo tako vaspitalo - zahvaljujući raznim običajima koji su podržavali takozvanu saosećajnu trudnoću, piše dnevno.rs.

Bez testa i lekara: Evo kako da saznate da li nosite dečaka ili devojčicu

Saosećajna trudnoća ili sindrom Kuvada naziva se još i "muške babinje" i odnosi se na običaj da muškarci imitiraju porođajne muke kad žena dobije trudove. Ovaj običaj je rasprostranjen širom sveta, ali ima svoje varijacije koje su i te kako bolne i neobične.

TELO IZBODENO ZUBIMA GLODARA

U Brazilu, na primer, u pojedinim plemenima budući otac se podvrgavao svojevrsnim patnjama kako bi navodno olakšao muke svojoj ženi. Telo bi mu izboli oštrim zubima glodara agutija, a potom su mu rane ispirali otrovno ljutim sokom duvana ili posebnom tečnošću koja se pravi od bibera.

Druga plemena imala su običaj da buduće očeve podvrgavaju rigoroznoj ishrani i to nedeljama, dok ne postane kost i koža. U plemenu Vaga-Vaga zabranjivano im je da jedu banane, kokose, mango, šećernu trsku, živinu, svinjetinu i pseće meso.

Međutim, najbrutalniji običaj vezan za porođaj dolazi iz indijanskog plemena Hujčol.

 

Ovi potomci drevnih Asteka sa planina u centralnom Meksiku smatrali su da muškarac mora da oseti porođajne bolove.

Dok se žena porađa, u kolibi ili ispod drveta, njen muž i budući tata mora da sedi iznad nje - na gredama ili granama, podjednako raširenih nogu. Oko testisa mu je vezivan kanap koji je porodilja mogla da vuče kad ima jake kontrakcije.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA