Kinezi testirali voz koji ne dodiruje šine, već po njima lebdi: Od Beograda do Niša trebalo bi mu samo 40 minuta! (VIDEO)

Kod takvog kretanja, ne postoji trenje, voz ne dodiruje šine, već po njima "lebdi" i zato postiže izueztno veliku brzinu

  • 22

Kinezi su u Pekingu testirali novi model voza koji razvija brzinu od 350 km/h zahvaljujući magnetskoj levitaciji.

Unapređenje železničke pruge između Beograda i Zagreba: Stizaće se za tri sata brzinom od 160 km/h

Kod takvog kretanja, ne postoji trenje, voz ne dodiruje šine, već po njima "lebdi" i zato postiže izuzetno veliku brzinu.

Voz je dug 415 metara i vuče 16 vagona, što je dvostruko više od poslednjeg modela. Voz je dizajniran i izgrađen u Kini, a testirani model moći će da preveze do 1.100 putnika odjednom, prenosi index.hr.

Ovaj voz ima i daleko više prostora od njegovog prethodnika "Hexie" i udoban je, a prepoznatljivo truckanje svedeno je na minimum, piše agencija China Xinhua. Takođe, troši mnogo manje energije.

Kad budu gotova testiranja, ovaj model dobiće dozvolu za usluge putničkog prevoza. Poznato je da će udaljenost od 30 kilometara moći da pređe za pet do šest minuta.

To znači da bi, recimo, od Beograda do Novog Sada stizao za 18,19 minuta,  a od Beograda do Niša za samo 40 do 49 minuta.

Daljinac

(Telegraf.rs / Foto-ilustracije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • DARKO 100%

    11. mart 2018 | 18:57

    Ovi kinezi impresioniraju svakog dana svet,zivot postaje futuristicki i podizu standarde celom svetu,najaci su!

  • комуниста

    11. mart 2018 | 20:13

    Која партија влада Кином??.Демократе републиканци, ДОС,. Све за своју државу. Нема да се иде по амбасадама по ковертић. Злоупотреба службеног положаја са награђује са оловним орденом. Само рад и ред.

  • .S. S.

    11. mart 2018 | 20:05

    Kinezi buduća super sila

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA