Stivenu Hokingu će na nadgrobnoj ploči stajati i jedno ćirilično slovo, koje ima duboko značenje za njega (FOTO)

Čuveni fizičar je još 2012. godine otkrio šta želi da mu piše na nadgrobnoj ploči.

  • 8

Brilijantni fizičar Stiven Hoking preminuo je u sredu u 76. godini života. Bio je poznat po svojim genijalnim radovima na temu crnih rupa i relativiteta. Napisao je brojne popularne knjige i druge radove, koji su samo deo nemerljive zaostavštine koju je za sobom ostavio čovečanstvu.

Prelepi saveti o životu koje je Stiven Hoking dao svojoj deci mogu i vama da promene život iz korena

Dok je bio živ, naučnik je odredio šta želi da mu piše na nadgrobnoj ploči. Čuveni fizičar je 2002. godine izjavio kako želi da mu epitaf bude njegova najpoznatija jednačina, tj. formula za entropiju crne rupe.

Ova formula je središnji deo našeg razumevanja crnih rupa, a do nje je došao zajedno sa svojim kolegom Džejkobom Bekenstajnom.

Foto: IFLSCIENCE.com

Formula povezuje važne termodinamičke kvantitete, a ono što je zanimljivo jeste da se u njoj nalazi i jedno ćirilično slovo.

"S" predstavlja entropiju, "A" je fizička osobina crne rupe, dok su ostala slova konstante u univerzumu: "k" je Bolcmanova konstanta, "c" je brzina svetlosti, "ℏ" je redukovana Plankova konstanta, a "G" univerzionalna gravitaciona konstanta.

Plankova konstanta (označave se sa h) je fizička konstanta koja se koristi za opisivanje najmanje moguće vrednosti energije, jednog kvanta. Često se umesto Plankove konstante koristi i redukovana Plankova konstanta (poznata i kao Dirakova konstanta), označava se kao "ℏ", a čita "h-precrtano“, "h sa crtom“, (po izgledu koji liči na ćirilično slovo ći) "će" ili "ć".

Foto: Tanjug/AP

Stiven Hoking preminuo je 14. marta 2018. godine. Na isti datum 1879. godine rođen je Albert Ajnštajn. Takođe, datum Hokingove smrti predstavlja broj Pi (3,14).

Sa druge strane, Hoking je rođen 8. januara 1942. godine, a 300 godina pre njegovog rođenja, na isti datum, umro je Galileo Galilej.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Rkač

    16. mart 2018 | 13:19

    Ne znam da li ste upuceni ali on je po ocu bio Srbin a to ć znaći Ćuprija odakle su njegovi

  • Boban

    16. mart 2018 | 15:57

    Ma on je bio Srbin. Pravo ime mu je bilo Stevan Hokić.

  • acko

    16. mart 2018 | 13:22

    ..možda je reinkarnacija Galileja..!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA