≫ 

Rešiće se jedan od najvećih problema sveta: Slučajno otkrivena bakterija koja uništava plastiku (VIDEO)

Japanski naučnici veruju da bi ta bakterija mogla lako da se razmnožava u centrima za reciklažu, ali su britanski i američki naučnici daljim istraživanjem bakterije izvukli jedan njen enzim koji je bez znanja naučnika mutirao postajući opasniji za plastiku od same bakterije

  • 6

Američki i britanski naučnici slučajno su napravili enzim koji može da uništi plastiku, što bi moglo da pomogne u rešavanju globalnog problema te vrste zagađenja, saopšteno je u novoj studiji.

Više od osam miliona tona plastike završi u okeanima Zemlje svake godine čime se povećava zabrinutost zbog toksičnosti tog naftnog derivata i uticaja na zdravlje i životnu sredinu.

>>>U ovim zemljama plastične kese su zabranjene, a kazne su paprene: Počinje njihovo naplaćivanje u Srbiji, trošimo ih u nenormalnim količinama (FOTO) (VIDEO)

Više od osam miliona tona plastike završi u okeanima Zemlje svake godine - Foto: theoceancleanup.com

Uprkos naporima za reciklažu, veliki deo plastike može da opstane stotinama godina, a naučnici zbog toga pronalaze načine kako da se plastika najbolje uništi.

Istraživači iz Velike Britanija i SAD uložili su napore u ispitivanju bakterije otkrivene nedavno u Japanu pod stručnim nazivom "ideonella sakaiensis".

Ta bakterija se hrani jednom vrstom plastike koja se koristi za proizvodnju flaša.

Bakterija "ideonella sakaiensis" se hrani vrstom plastike koja se koristi za proizvodnju flaša - Foto-ilustracija: Foter/stevendepolo

Japanski naučnici veruju da bi ta bakterija mogla lako da se razmnožava u centrima za reciklažu, ali su britanski i američki naučnici daljim istraživanjem bakterije izvukli jedan njen enzim koji je bez znanja naučnika mutirao postajući opasniji za plastiku od same bakterije.

Naučnici, koji su sami naveli da i sreća ponekad igra ulogu u istraživanjima, sada će uložiti dodatne napore u ispitivanje tog enzima kako bi u procesu reciklaže taj enzim bolje uništavao plastiku.

Pogledajte video:

VIDEO: Da li prdež može da produži život

(Telegraf.rs/Beta)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Opet ja

    18. april 2018 | 15:59

    Sta ako se to razmnozi pa posle kuku kako ovo da unistimo

  • Sasa

    18. april 2018 | 13:27

    I onda se ta bakterija nekim cudom otme kontroli i sve plasticne stvari u moru postanu neupotrebljive jer ih ova bakterija razgradjuje. Plovis plasticnim camcem i samo potones ;)

  • Cika Velja

    18. april 2018 | 15:57

    Samo su otkrili,nisu stvorili,sto znaci da je ta bakterija ovde duze od nas samih,ili drugacije receno,ako hocemo da pomognemo prirodi je da ne diramo nista i pustimo da se vremenom sve samo popravi!?!? Interesantno ovo nase okruzenje???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA